Jul

image455

Kärlek i hundvärlden och ny ovana

Igår var det kärlek i luften, vi gick runt Höglandssjön med Tessan, Pepsi och Alva (som låg i barnvagnen och sussade), och för en gångs skulle var det lika bra att hundarna var kopplade för Pepsi var mitt löpet. Ni kan ju gissa hur hundarna betedde sig, det var ett väldigt kärleksfullt möte först när vi gick in i bilen, de försökte börja leka i baksätet så glada blev de att se varandra! Första halvan av "stora" sjön försökte hundarna leka i stort sett hela tiden, de brottades och uppvaktade varandra riktigt tjusigt, sedan började Pepsi vika undan svansen och då försökte Zsandor såklart klättra upp så där fick det bli stopp. Stundtals var det ganska jobbigt med två hundar som gjorde allt för att komma åt varandra, men efter ett tag skärpte de till sig och Zsandor gick som en riktigt väluppfostrad hund vid min sida medan Pepsi hade fullt upp att undersöka varenda hundspår på jakt efter passande partner kanske?
Tyvärr hade både jag och Tessan lämnat våra kameror hemma men solen sken och det var en härlig promenad i lagom många minusgrader.

På kvällen hade vi en riktig träningskväll inomhus, vi tränade på att plocka upp leksaker och lägga i leksakslådan, lite apportering, hantering, bus och konster, samt att leta upp mina nycklar (luktdiskriminering).

---

Idag blev det en kortare tur upp i skogen, vi gick upp på närmsta berget och lekte lite grann, Zsandor hittade på lite egna bus och spårade lite djur, samt försökte ägna sig åt sin nya ovana - nämligen att äta älgspillning. Jag förstår inte det där alls, han har aldrig visat intresse för älgbajs förut, knappt nosat på det, men nu har han fått för sig att det går att äta. Antingen är det för att älgarna äter något annorlunda på vintern som ger en lockade doft, eller också är det bara för att jävlas, nu när det inte går att rulla sig på bajs och döda gnagare...
Efter en timme började jag må dåligt så vi gick hemåt igen och tränade en massa inkallning på hemvägen eftersom jag inte orkade koppla honom men ville ha bra kontakt. Det blev ändå dryga två timmar så Zsandor var ganska nöjd ändå och bäddade ner sig under täcket när vi kom hem.

image454

Nytt smultronställe

Igår åkte jag och Zsandor till Gimåt och tänkte gå runt Bergsjön långa vägen. Men halvvägs gick vi förbi en "stig" som jag funderat över förut och bestämde oss för att testa den istället. Stig var lite att ta i, på sommaren är det nog en stig men nu var det snö, men man såg att det skulle finnas en stig under och skaren gjorde att det gick hyfsat bra att gå där. Istället för att gå uppför som man gör mot Bergsjön gick vi nu nedåt och kom ut på några lägdor med ett gammalt torp på, det var jättefint! Tyvärr hade vi inte så mycket tid kvar innan det skulle bli mörkt och jag hade ingen karta så vi gick tillbaka samma väg, men vi ska garanterat gå tillbaka och utforska det området en annan dag, och på vår/sommar är det garanterat ett jättehärligt ställe! Det är så mysigt att hitta små ängar/åkrar "mitt i skogen", små smultronställen!

image453
Zsandor spårar rävar på väg mot Bergsjön, fin utsikt i bakgrunden!

Underbar vinterdag

Idag hade jag och Zsandor en helt underbar promenad! Solen strålade och det var kallt, ca -10 grader och snön var helt perfekt: ca 1-1½ dm skare precis lagom hård så man kunde gå på den, och med ett tunt lager mjuk snö ovanpå så det dessutom var bekvämt att gå på den. Vi blev verkligen positivt överraskade när vi kom till skogen och upptäckte att det gick så bra att gå utanför stigarna, eftersom det bästa jag vet är att gå i skogen "off-road" och det brukar vanligtvis inte gå när det är snö, men nu gick det alldeles utmärkt! Zsandor var glad och hade jättekul, han kunde ju röra sig obehindrat nästan som på sommaren! Eftersom han hade sin fleeceoverall på sig höll han sig dessutom varm.

Vi gick upp på några berg, gick genom skogen bort till Vitsjön och sen via Småtjärnsstugan, Hamptjärn och elspåret hem. Hittade en ny stig att gå så vi slapp gå förbi ishallen utan kunde gå genom villakvarter istället. Vi hittade massor av intressanta spår i skogen, förutom älg, räv och sorkar/möss så var det något skumt jag inte förstår med stora framtassar och små baktassar, och något mindre, kanske mård? Vid ett tillfälle när Zsandor var kopplad så hoppade det fram ett rådjur ca 5-10 m framför oss, Zsandor bara stannade och tittade, försökte inte springa efter. Antar att han tyckte att det inte skulle vara någon idé ändå, renar är ju mycket bättre!
Efter tre timmars pulsande i skogen var vi helt utmattade båda två och gick hem och la oss.

image448

image449

image450

image451


Avslutar med en bild på hur Zsandor ser ut en morgon i stugan då han inte vill gå upp... (inte konstigt att han är trött när det är renar precis överallt, även utanför stugan är det fullt med spår av renar som gått där när vi inte var hemma, gissa om Zsandor blir tokig!)
image452

Lugna dagar

De senaste två dagarna har vädret inte varit alltför kul tycker Zsandor, och matte har mest varit upptagen med att plugga. Men två ordentliga promenad har vi ändå hunnit med, idag var vi ute i regnet men Zsandor var glad ändå och busade som sjutton uppe i skogen. Iigår hade han en väldigt rolig promenad då han fick leka med två irländska settrar vi träffade i skogen (tikar såklart), en på 7 år och en på nio månader. De hade jättekul ihop, speciellt med valpen som lekte på samma sätt som Zsandor gillar att göra, brottas! :-)

Slaskväder men kul ändå

Idag och igår var det inget roligt väder alls, igår spöregnade det istort sett hela dagen och det är inte vackert alls ute längre, slask, halvsmältis och gråbruna snökanter. Men idag regnade det i alla fall inte så jag tvingade på Zsandor täcke och släpade med honom till skogen. Själv ville han inte alls gå, det var ju äckligt ute och dessutom har han blivit rädd för ishallen i Svedjeholmen eftersom det smällar därinne av puckar, låter precis som smällare.

Nåväl, vi gick upp i skogen en ny väg via några villakvarter, kom ut vid Hamptjärn och gick sedan upp till skogsområdet där vi hittade åtel förut. Zsandor fick springa lös första gången den här veckan och hittade genast en gammal älgskank, men det var nog inte så lockande förr han bytte det glatt mot en mandarinklyfta.
Det var blött och halt i skogen, men på några ställen var det faktiskt barmark, något som jag måste erkänna att både jag och Zsandor blev glada över. Nog för att snö är mysigt, men jag föredrar ändå barmark i skogen. Sen kan det gärna vara snö hemomkring. Fast hellre rikligt med snö än sånt här äckelslask.

Vi hade ändå en trevlig tur, Zsandor var på bra humör när vi väl kommit till skogen, han lekte med pinnar, spårade efter en älg, dök i snön efter sorkar eller nåt, och på hemvägen när vi gick över en äng hittade han en jordig plätt där han stod och grävde (både med tassar och mun) i nästan en kvart. Väl hemma var det direkt in i duschen som gällde, och det gör återigen att jag längtar efter snö, när det är slaskigt och grusigt ute blir han så smutsig.

image447

Ren-invasion

Har inte hunnit skriva sista veckan så här kommer en uppdatering.

I fredags var vi i Moliden och gick en tur i snön med Pepsi och Tessan. Det hade kommit ganska mycket snö så det var lite halvjobbigt att gå, jobbigast var det nog för Zsandor som dessutom blev blöt eftersom han fick in snö under täcket (jag hade inte dragit åt ordentligt). Men han hade kul ändå, sprang en hel del med Pepsi och de lekte till och med lite på hemvägen.

image440

      Snygging med täcke (foto Tessan)


 

På söndagen tänkte vi åka iväg någonstans och gå där husse kunde fota, men det hade kommit två decimeter blötsnö under natten så småvägarna var omöjliga att köra på. Vi gick en sväng hemma istället men Zsandor trivdes inte alls i blötsnön så vi gick strax hem igen.


På måndagen
åkte vi upp till stugan och körde fast med bilen när vi skulle in på uppfarten (diken på bägge sidor och tonvis med snö), så det slutade med att bärgningsbilen fick komma och dra upp bilen. Zsandor tyckte det var jätteskumt när bilen drogs upp ur diket och bärgningsgubben var också skum, men snäll. Sen fick Zsandor (och matte) för första gången i sitt liv åka bärgningsbil in till stan. Som tur var funkade bilen sen så vi kunde åka hem igen.


Dagen efter var han hos dagmatte och på hemvägen var det några samer som höll på att släppa ut renar ett par km från vår stuga, Zsandor tyckte det var otroligt intressant med renar utanför bilen. Vi såg en dagen innan också, samt ett gäng på morgonen på väg till skolan, men nu var de ännu närmare och han kände lukten (stanken) från lastbilen och renhägnet.


---

I onsdags var matte och husse "lediga" och vi passade på att gå en långpromenad. Eftersom det snöat så himla mycket går det inte alls att gå i skogen här (ingen som kört upp spåren) så vi bestämde oss för att gå längs bilvägen ner mot de ställen vi sett renar.

Redan efter ett par hundra meter började Zsandor nosa nåt enormt på vägen och in mot skogen, sedan blev det bara värre och värre. Efter en stund började det dyka upp massvis med renspår och spillning på vägen, samt spår som gick in i skogen åt alla håll. Zsandor blev som tokig, nosade här och där och hoppade ner i diken så han nästan drunknade i snön - han kände väl igen lukten från sitt livs lyckligaste stund med renarna på fjället i somras.

Vi gick bort mot det stället där de släppt av renarna, hela tiden drog han som sjutton och nosade överallt, renspåren gick kors och tvärt så det var ett under att han inte blev yr i skallen. Framme vid hägnet ville han rulla sig i smutsen men det fick han inte, det stank nåt förfärligt av allt renbajs. Vi tänkte gå en sväng på Tavelsjöleden därifrån men det gick överhuvudtaget inte att gå där för all snö så vi vände hemåt igen. Hittade ett litet skoterspår som gick in i skogen som vi följde en stund, inne i skogen och framförallt på ängarna var det såklart ännu mer spår av renar så Zsandor hade fullt upp.

Ni som sett honom spåra vet att han tycker det är jättekul och han är helt uppslukad av spåret, men det här var ännu värre. Han som nästan alltid har munnen stängd gapade och flämtade som om han sprungit fler kilometer i sommarvärme. Så äntligen fick vi syn på tre renar ute på en lägda! Vi kikade en stund och sen gick vi sakta fram mot dem, men de började röra sig bortåt efter en stund, Zsandor gav konstiga ljud ifrån sig och jag kan lova att i den stunden skulle han gett precis vad som helst för att få springa efter.

Sen gick vi hemåt och vid Moströms hus några hundra meter från oss såg vi en ensam ren komma travande. Vi stannade och väntade och den verkade inte se oss först utan kom obekymrat närmare, men sen rörde sig Zsandor och då vände den.


Zsandor var verkligen helt slut efteråt, det var som att han gått och spårat i 2 timmar (han lyfte knappt på huvudet under hela promenaden förutom när han såg renarna...), och dessutom skuttat runt i djup snö. Han tyckte såklart det var otroligt kul att se renarna, men nästan lika spännande verkade det vara att följa spåren av dem. 

Det enda tråkiga är att han nu inte kan vara lös utanför, eftersom renarna är så pass nära. Men det tror jag han struntar i för det är mycket roligare att spåra renar än att springa lös!

image441
Zsandor i sin "pyjamas" - ful men varm och skön!

image442
Spännande spår och dofter

image443
Glad liten skit

image444
Zsandor får syn på de första renarna

image445
Ren på nära håll hos grannen

image446
Renen stannar och funderar på om vi är farliga eller ej


RSS 2.0