Sista semesterdagen

Igår var sista semesterdagen för matte, den tillbringade vi såklart till stor del i skogen. Vädret var underbart även denna dag! Vi var ute i nästan fyra timmar, gick över ängarna och lite i skogen. Sen väl hemma så städade matte bilen medan vovvarna låg ute i trädgården och gnagde på märgben. På kvällen åkte vi hem till Smedjebacken igen.
Idag blev en kortare tur på ca 1½ timme ner till hamnen eftersom matte är jättetrött, vi busade lite och fick träna på massor av hundmöten så det var bra!










Fårkompisar

I torsdags var det som vanligt strålande sol ute och vi gick en sväng på förmiddagen. My var trött från gårdagens äventyr så det blev en lite lugnare tur (i alla fall för henne). När vi kom till fårhagen gick vi in, givetvis med koppel på Zsandor och blev strax omringade av fåren som var väldigt intresserade av Zsandor, han visade dock inte dem något större intresse förrän en stor tacka kom ända fram och började nosa på honom, då blev han jätteglad och nosade intresserat tillbaka. My höll sig i bakgrunden, fåren är nog alldeles för stora för henne... Sedan gick vi vidare en sväng i skogen, Zsandor fick syn på en hare som han satte iväg efter och vi träffade även en älg på hemvägen. På eftermiddagen var vi ute i på tomten några timmar innan matte åkte ut till Ekerö för att rida basjkirhästar med sin syster, vovvarna verkade nöjda med att få vila.


Nyfikna får som närmar sig...


Här är Zsandors nya kompis, han är inte speciellt intresserad först...


... men när hon blir närgången tycker han det är mysigt!


Fina voffsingar i den underbart vackra naturen...


Mysan njuter av livet


Igår började vi dagen med en lång promenad runt omkring Fresta. Vi gick upp på Edoberget (i folkmun kallat Döskallebacken), genom skogen bort till Sandaspåret och runt (har inte varit där sedan Zsandor var valp och vi hade valpkurs där och jag förstår varför, usch vilket tråkigt ställe!), sen förbi Brukshundklubben och ut på Sanda Ängar som numer är ett fult bostadsområde men på den tid vi bodde här var det en fin skog med underbara ängar och en massa gamla vikingagravar (där de funnit massor av fornfynd). Efter ett tag vände vi och gick hemåt, en sväng förbi Mulleängen och sen var vi hemma, det blev två timmar i den härliga solen. Jag hade planerat att äta lunch och sen gå en sväng till på eftermiddagen, men vädret försämrades och jag kände mig jättetrött. Sov en stund bredvid Zsandor men var ännu tröttare när jag vaknade och kände mig inte helt kry. Hur som helst så stack vi iväg en liten sväng till skogen innan middagen, tog bilen ut till Ekeby och gick ca 45 min så att Zsandor skulle få springa lös eftersom han gått kopplad hela dagen. Sen efter middagen åkte matte och föräldrarna och såg Harry Potter och halvblodsprinsen!

Idag är vädret fortfarande småtrist, grått och mulet men uppehöll i alla fall. Vi ska ut ett par timmar nu, matte känner sig fortfarande lite seg men bättre än igår i alla fall. Sen ska matte till en kompis ikväll så dår får vovvarna vara hemma med mamma och pappa.

Vildsvin!

Igår var jag, mamma och vovvarna ute i vanliga Frestaskogen, vädret var lite nyckfullt, växlade mellan sol, molnigt och lite småregn. Efter ett tag hörde vi lite åska och molnen började torna upp sig så vi bestämde oss för att vända hemåt igen. Väl tillbaka vid stora fårhagen fick Zsandor syn på nåt och pilade iväg, jag tänkte som hastigast att Zsandor kanske fått korn på en älg eller ett rådjur, men han kom strax tillbaka. När vi kom fram till hagen hörde jag något inne i busksnåren och tittade dit, och såg ett litet vildsvin som travade in djupare i buskagen!! Gissa om jag blev paff! Mamma hann inte se men hörde att något rörde sig därinne. Jag har sett vildsvin en gång tidigare, det var några hundra meter därifrån men på avstånd, såg då en riktig bamsing som sprang i skogen, men det var över fem år sen och det händer att jag får för mig att det bara var en synvilla, eftersom jag så gärna ville se ett svin och ingen annan verkar ha sett något. Men nu har jag alltså fått bekräftat att jag inte hallucinerade, vi har verkligen vildsvin här! Och inte är det konstigt heller egentligen, i Vallentuna finns många och vår skog gränsar till Vallentuna och har stora områden med snåriga buskar som är perfekt för vildsvin. Efter att den lilla grisen försvunnit (var nog en sugga eller en ung galt) så kikade vi runt lite (efter att ha placerat vovvarna i säkerhet på andra sidan stängslet) och hittade fler bevis så att vi kanske hade gissat på vildsvin även om vi inte hunnit se den. Gräser var nämligen väldigt nedtrampat, inte som när ett långbent rådsdjur gått, utan som en liten gris som gått med magen släpande i gräset. Dessutom skulle varken älg eller rådjur få plats i det täta snåret. Men hade jag inte sett den så hade jag säkert ändå gissat på rådjur, hade nog inte tänkt så långt...
Efteråt gick vi hemåt, det blev "bara" drygt 2 ½ timme ute eftersom det började ösregna och mullra lite sen, men det verkade inte göra hundarna så mycket, de verkade rätt slitna efter gårdagen...
Åh vad jag är glad att jag fick se ett vildsvin igen!
På kvällen åkte matte iväg för att gå på bio och träffa en kompis men mattes föräldrar var ju hemma så vovvarna fick sällskap.


Glada vovvar i fårhagen


Kan man bli annat än lycklig av att springa på en stor grön äng medan solen lyser?


Mysigt i skogen


Vildsvinsbusken!


Idag var det helt underbart väder, lite småkyligt i skuggan på förmiddagen men stekhett i solen. Vi gick till gamla vanliga skogen (hade planerat att åka till andra ställen men det är så skönt att bara gå här hemma och jag trivs ju så bra i min gamla skog så jag håller mig här), givetvis kikade vi lite extra vid vildsvinsbusken men ingen där. Vi gick i skogen ett tag och sen bort till vår speciella glänta som ligger i ett skogsområde med många gamla fornminnen i form av gravhögar och stensträngar, det är något speciellt med det stället och jag älskar att vara där. Vi satt i gläntan ganska länge, fikade och solade, hundarna nosade runt, solade, lekte med leksaker och fick leta upp saker. Tiden bara rann iväg och det var dags att gå hemåt igen, på hemvägen till fårhagen så märkte jag att de satt ut fåren där. Det måste skett under de timmar vi varit i skogen, för vi gick genom hagen på väg ut. Lite trist för det är mysigt att gå i hagen, men fåren är också söta att titta på. Väl hemma hade vi varit ute i över fyra timmar även denna dag, jag satte mig ute i solen ett par timmar och Zsandor gjorde mig sällskap men My gick in och la sig.
Sen åkte matte till centrum och handlade, bland annat köpte jag ett par trekking-gympadojjor för de tillfällen jag inte orkar snöra på mig vandringskängorna, samt en Everest höstjacka i softshell material, svindyr var den (1300:-) men jag blev helt förälskad i den och den hade massor av bra fickor (ett måste för en hundägare) och ser nästa fram emot hösten bara för att få använda den!

På kvällen blev det ett litet äventyr till... jag tänkte gå ut ca ½ timme med vovvarna eftersom det var så mysigt när solen var på väg ner. Vi gick bort till en stor äng/gärde och jag fick den smarta idén att gå över ängen för att testa om de nya skorna klarar av vätan. Inget konstigt med det, vi går ofta där över, men nu gick jag på andra sidan än vi brukar och det var ganska högt gräs där, ungefär till knäna. Nånstans mitt på ängen så märkte jag att My inte var med oss men tänkte bara att hon dyker nog upp snart för hon har en förmåga att stanna och vägra gå ibland och nu var hon nog dessutom trött, men då går jag bara vidare så kommer hon snart. Men nu gjorde hon inte det, vi kom ut på andra sidan ängen där parkvägen tar vid, stod en stund och väntade och ropade men hon kom inte. Jag tänkte att hon kanske hade vänt och gått tillbaka eftersom gräset var så högt, så efter ett tag gick jag och Zsandor parkvägen bort till det ställe vi gått in på ängen, men ingen My där. Gick hemåt för jag tänkte att hon kanske sprungit hem då, men där var hon inte heller. Började bli lite orolig för nu var det riktigt mörkt ute, Zsandor var också orolig och verkade väldigt förvirrad över att My inte var med oss. Vi gick tillbaka till det ställe där vi kommit ut från ängen och stått och väntat, och då äntligen hittade vi henne! Hon kom travande på vägen i mörkret och det blev ett kärt återseende, hundarna blev superlyckliga av att träffa varandra och började genast busa och jaga varandra! Jag vet inte vad hon gjorde medan hon var borta, men skönt var det att vi hittade henne innan det blev helt kolsvart ute! En timmar hade vi varit ute såg jag sen, alltså över ½ timme var hon borta.. Nu ligger två trötta hundar i varsin soffa och sover som stockar, och inte så konstigt heller!


Min kära glänta med stensträngen framför


Letar för fullt efter leksaker som matte gömt


Här är bildbevis på att vi gör förbjudna saker när vi är ute: Zsandor springer rakt över en åker! Kul tycker han också det är att göra såna dumheter! :-)


My tycker inte det är riktigt lika kul, hon har lite svårt att ta sig fram...


Zsandor beundrar fornminnen, matte upp i dagen!

Semester!

Nu har matte sesemester igen! Visserligen bara en vecka denna gång, men det är ändå jätteskönt! Vi befinner oss hemma i Fresta just nu, och ska vara här hela veckan. Planeringen är såklart att hinna med massor av långa skogturer men matte ska även hinna med en del icke-hundaktiviteter, såsom att umgås med vänner och familj, shoppa lite, rida islandshäst och annat kul.

I fredags på kvällen åkte vi till skogen vid Kärrgruvan, gick ut till Djuptjärnen där vi var ett tag, åt mackor och myste. När solen gått ner bakom träden var det dags att gå hemåt igen, sista biten var det nästan helt mörkt, tur att vi gick på en gammal grusväg annars hade vi nog gått vilse. Ett par älgar tror jag Zsandor mötte i skogen på väg tillbaka till bilen, jag såg inget men hörde de tunga stegen och det lät som de stod och åt på tallarna.


Zsandor var väldigt intresserad av roddbåten, han som avskyr att åka båt, måste luktat gott från den

På lördagmorgonen åkte vi hem till Fresta, väl framme tog mamma, pappa och Mysan med sig Zsandor på en skogspromenad, matte och lillebror Peter skulle nämligen ut med storesyster Marie och hennes familj i deras segelbåt. Seglingen var jättehärlig och spännande med en del missöden och mycket blåst av och till. Efter seglingen gick matte och Peter ut med vovvarna en sväng, sen bar det iväg igen för grillning hos Marie & co. Lite tråkig dag för vovvarna, men så blir det ibland när matten måste hinna med människosaker!

På söndagen gick vi en promenad med Marie, Rickard och Kristian på Järvafältet i närheten av där de bor. Två timmar var vi ute i det fina men blåsiga vädret. På eftermiddagen var det återigen människosaker som stod på schemat, matte och lillebror åkte till stan där vi mötte föräldrarna, åt mongolisk bbq och sen gick matte och Peter till Vitabergsparken där Rickard Wolff uppträdde. :-)


I en kohage på Järvafältet


Hela gänget utom jag och My


Kossorna är intresserade av Zsandor...


Här har han just fått en stor ko-puss, därav den vettskrämda blicken, inte så svårt att förstå kanske...

Idag hade matte äntligen mer tid för vovvarna. Vi gick upp till Frestaskogen och gick runt där på de efterlängtade ängarna, i skogen, kikade på lite fornminnen, busade och hade hur kul som helst. För My var det dock lite svårt att ta sig fram ibland på ängarna eftersom gräset ofta är mycket mycket högre än hon är... hon är ju så liten att hon försvinner bara det är ett par dm högt. Vi fick stanna och vila ofta eftersom hon blev så ansträngd och det var varmt. När vi kommit bort till min favoritglänta med den gamla stenmuren så vilade vi ett tag, jag och Zsandor lade oss ner i gräset och jag somnade några minuter. Sen begav vi oss hemåt igen genom skogen, över 4 timmar blev det och trötta var vi efteråt. På kvällen var det dags för kloklippning av lilla My, efter det gick vi ut på stora gräsmattorna utanför och lekte, men hundarna var inte så pigga utan verkade helst vilja gå in och sova efter den hårda dagen.










Riktig långtur

Förmiddagen tillbringades på balkongen i solen, sen efter en sen lunch begav vi oss till skogen, till fots faktiskt denna gång. Annars tar vi oftast bilen till skogen, även den närmaste skogen, eftersom det tar 20 min dit och på vardagarna har jag ingen lust att lägga 40 min av den dyrbara tiden på att gå längs asfalterade gångvägar. Men idag hade vi ju hur mycket tid som helst! Vi gick upp till Bångtjärn och därifrån in på en runda som går genom skogen ända bort mot Lilla Ålsjön, som vi gick en gång i maj tror jag det var. Den finns inte med på terrängkartan så var inte helt säker på hur den går och ville utforska den lite mer. Sist vi gick där så var det av misstag, vi var egentligen på väg nån helt annanstans och vi blev ute flera timmar länge än planerat. Men nu när jag var förberedd på en riktigt lång tur så var den inte så lång, eller så gick jag inte samma väg som sist. En bra runda var det i alla fall, väldigt fin, kuperad och öppen terräng. Väl framme vid Lilla Ålsjön fikade vi och rastade en stund, sen gick vi hemåt. Över fyra timmar har vi varit ute idag, Zsandor är helt slut!


Ibland räcker det inte med att svalka tassarna och dricka i bäcken, då gör man såhär!


Jag lurade Zsandor att svalka av sig lite i Bångtjärn efter en lång vandring uppåt


Fin utsikt

Djuptjärn runt

Igår var vi i "våran" skog, dvs. den närmaste skogen, där vi inte varit på flera veckor. Vi gick till ett av favoritställena och var där nån timme, busade och grejade. Tyvärr försvann solen just när vi kom fram så det blev inte så lyckat som jag hade tänkt mig, men 2½ timme var vi ute och det var helt okej.

Idag hade vi en underbar skogstur. Åkte bort till Kärrgruvan och gick upp i skogen mot Djuptjärnen, väl där bestämde jag mig för att det kunde vara spännande att försöka ta sig runt tjärnen (som är väldigt stor och mer ser ut som en sjö), det ser ut att finnas massor av mysiga ställen längs stranden och det måste ju utforskas! Det gick faktiskt en liten stig runt större delen av tjärnen, men den försvann ibland och på några ställen var det blött, men det gick rätt bra att ta sig runt ändå. Det tog ungefär 1½ timme runt inklusive matpaus på 20 min (hade med mig tonfisksallad och ostmacka, mums). Zsandor hade hittat något äckligt att rulla sig i, så han fick bada av sig det värsta medan jag åt. Det var nog rätt bra dessutom, för det var varmt trots att solen gått i moln och Zsandor sprang och skuttade mer än på länge och tungan hängde en bra bit ner mot marken större delen av tiden... Vi hittade massor av fina ställen precis som jag trodde och det är otroligt vackert där, så den rundan kommer vi garanterat göra om snart. Ett bra badställe hittade vi också, där det verkade vara ganska långgrunt. Tre timmar var vi ute och sen var vi rätt trötta båda två. Men jag är piggare än på länge, är nästan frisk nu *peppar peppar* och det känns helt underbart att komma hem från en tung åttatimmars-arbetsdag och ändå vara pigg och sugen på en långtur!


Nöjd och glad


Nån vänlig själ hade byggt en bro här


Smutshunden simmar efter leksak


Ser mycket mörkare ut vad det är...


Zsandor med sin "skogs-blick"


Solen lyser över skogen bakom Gäddtjärnen

Ålsjön

Gårdagen blev också en jättebra dag, på förmiddagen var det strålande solsken och jättevarmt så då höll vi oss hemma på balkongen, Zsandor tyckte mest det var för varmt, han växlade mellan att ligga i skugan och inomhus. På eftermiddagen blev det lite molnigt så då passade det bra med en skogstur, vi åkte till skogen, gick upp till Ålsjön och vek av från vägen in i skogen där vi sedan hittade en mysig plats vid sjön, badade, busade och var där en stund. Efter tre timmar var vi tillbaka vid bilen och Zsandor var väldigt nöjd. Tyvärr blev matte biten av en dum broms, vaknade på natten och hade jättevärk i underarmen och är idag helt svullen och haft ont hela dagen. Är känslig mot insektsbett men såhär illa har det bara blivit av getingar tidigare. Har fått växla mellan hydrokortisonsalva och alsolkompresser, samt tagit en allergitablett jag har utskrivna mot nötallergin. Tyvärr gjorde allergitabletten att jag blev dödstrött och trögtänkt, så jobbet var ingen höjdare. Efter jobbet sov jag nästan en timme och vaknade sedan och kände mig full. Gick ner till sjön en timme med Zsandor, sen orkade jag inte mer.


Söta vovve


Full fart ner mot Ålsjön


Simmar med leksak


Trött vovve

Djuptjärn

Det blev som jag hoppats, idag kände jag mig mycket bättre och vädret var underbart, växlande molnighet men mest sol och varmt! Förmiddagen tillbringade vi på balkongen, sen på eftermiddagen åkte vi bort till skogen vid Kärrgruvan, vårt nya ställe. Vi gick upp mot Djuptjärnen och vek sedan av från vägen och gick längs en liten liten stig bredvid tjärnen, jag hade kollat in ett ställe där som såg mysigt ut från andra sidan tjärnen, och dit gick vi nu. Det var precis så mysigt som jag trott och vi stannade där ett tag, fikade, solade och lekte. Sen gick vi tillbaka till bilen, inte för att jag ville egentligen men tyckte det var dumt att chansa och anstänga mig för mycket nu när jag kände mig hyfsat pigg för första gången på över två veckor. Vi blev ändå ute i nästan tre timmar så det var inte helt dåligt ändå...






Fått nos på nåt i skogen


Djuptjärnen


Djuptjärnen här också


Njuter i solen




Massor av smultron längs vägen

RSS 2.0