Inget speciellt denna dag

Idag blev det "bara" en tretimmars promenad för oss. Åtminstone matten var lite seg efter gårdagens långvandring, sen var ju vädret lite tråkigare idag, det var visserligen varmt men molnigt. Vi gick upp mot Sidsjön, fick flera tillfällen att träna på Zsandors rapportering på ditvägen, det gick jättebra! Han är så himla duktig min pojk! Resterande promenad var rätt trist, vi gick mest, föröskte båda leka och träna lite men ingen av oss var så sugna. På hemvägen ångrade jag att vi inte gått till skogen borta vid Sallyhill istället för där var det nästan snöfritt, i alla fall det lilla vi såg på hemvägen. En skvätt regn fick vi på oss också, det var ganska mysigt eftersom det var så varmt ute.

image578

Medeltidspromenad


Bilen är på däckverkstan så dagens planer blev ändrade. Jag packade med lite ätbart och sen vandrade jag och Zsandor iväg i riktning mot Granlo. Men så kom jag på att det fanns en plats jag tänka besöka, nämligen Selånger kyrka där det finns en hel del fornlämningar. Så vi gick mot Bergsåker på hyfsat trevliga promenadvägar och några stigar, efter två timmar var vi framme vid kyrkan.
Vi kikade runt där på ruinen, fotade lite och försökte tyda runinskrifterna (speciellt Zsandor tyckte det var intressant!) och sen gick vi ner till St Olofs hamn nedanför som ligger vid Selångersfjärden. Det är förstås ingen hamn längre utan nu "bara" en fin plats som består av åkrar och en liten halvö med torrt gräs. Där stannade vi ungefär en timme och vilade, det var vacker utsikt åt alla håll och helt folktomt. Zsandor kunde springa lös eftersom man såg så långt att det inte kunde dyka upp någon utan att bli avslöjad. Sen gick vi hem igen men då via Selångersån där vi brukar gå ibland, så nu vet jag att det går att gå väldigt långt där, mycket längre än vi testat och det är väldigt fint! Så kul att upptäcka nya fina ställen nära hemmet!
Dagens promenad blev fem timmar sammanlagt, sen var det raka vägen in i duschen för Zsandor eftersom han rullat sig i allt möjligt. Vanligtvis (de senaste dagarna) rullar han sig lyckligt så fort han kommer på torrt gräs, men idag passade han på även vid en åkerkant där det luktade misstänkt likt koskit, antagligen nygödslat. Så nu är han ren och fin och selen har fått en maskintvätt för den var inte så fräsch den heller. Zsandor fick som sagt vara lös när vi var på halvön, en timme ungefär, resten av tiden var i koppel men det var nog tur för så långt som vi gick skulle jag nog fått bära honom sista biten annars, det märks att hans kondition inte är som i höstas för efter en femtimmars tur är han helt slut resten av dagen!

image572
Spanar på en sångsvan som höll oss sällskap på behörigt avstånd

image573
Varför nöja sig med en liten pinne när det finns stockar?

image574
Liten översikt över halvön (hamnen)

image577
Undersöker ett bävergnagt träd (båda matte och hund är imponerade!)


Det blir aldrig

som man tänkt sig! Idag skulle vi ta bilen till Hulistugan, äta middags-picnic där och sedan gå i skogen. Men bilen som nyss fått nya däck hade andra planer. Ena däcket glappar så jag var tvungen att lämna in den på Däckia på andra sidan stan. Så vi stod där utan bil och visste knappt var vi var. Men har jag bestämt att vi ska till Granloholm så ska vi! Jag visste åt vilket håll det var så vi började gå. Gick genom skog och på fina promenadvägar genom radhusområden som var otroligt fina och efter en dryg timme var vi framme vid stugan. Satte oss i skogskanten och åt, Zsandor fick vom och lite macka och jag åt banan och macka. Sen var vi där ganska länge, låg/satt i solen och myste, Zsandor gick runt och grävde ner leksaker som han sedan grävde upp igen och jag läste en bok.

Vi gick sedan hem genom skogen och sen via Granlo så vi kunde ta promenadvägar större delen av sträckan, det tog en dryg timme hem därifrån, det är bra att veta. Nu vet jag ju att man inte "behöver" ta bilen dit bort eftersom man kan hitta fina vägar att gå, trodde man var tvungen att gå längs trottoarer men så var icke fallet! När vi kom hem hade vi varit ute i 3½ timme, så vi var ganska trötta... och tiden vi varit borta hemifrån hamnade på nästan 4½ timme. Inget dåligt samvete för matten idag!

image570
Gräver ner nya favoritleksaken (födelsedagspresenten)

image571
Här ligger vi! Passande med grästrån för mitt ansikte, men det är inte lätt att fota med självutlösare.

Tråkig matte igen

Mattens huvudvärk höll i sig så dagen blev rätt tråkig för Zsandor. På lunch blev det en promenad i solen och Zsandor fick träffa några kompisar till matte en snabbis, sen gjorde han en spontan rullning på gräset med fnatt som följd. Det är härligt att se såna somriga glädjeryck!

På kvällen gick vi upp till backen ovanför fotbollsplan och satt och solade, matten orkade inte gå så mycket. Zsandor busade lite med leksak och pinnar, tränade lite småsaker, sen dök en arbetskompis till matte upp med en liten tik som löpte. Zsandor blev förtjust men den lilla tiken blev arg på Zsandor och tyckte han var påträngande, så han började klänga på matte istället, sötisen.
Sen kom Jessica och Ellen, hundarna hälsade och försökte busa men det gick inte så bra i koppel. Zsandor mindes nog att Ellen var lite jobbig sist för han började direkt med att morra medan de "lekte", på det där sättet han gör när han tycker nån är jobbig men ändå inte är arg. Sen stod vi och pratade en lång stund, då fick hundarna träna på att sitta snällt vid sidan, de var jätteduktiga. Kom på att jag borde lära honom att alltid sitta snällt vid sidan när jag står och pratar med någon, det är ju jättepraktiskt!
Vi var ute i nästan två timmar och Zsandor var nog rätt nöjd ändå, han fick vara med om en hel del trots att vi bara gick ett par km sammanlagt.

Fullspäckad helg

I helgen var vi i Övik igen till Zsandors stora glädje. Det märks på många sätt att han är gladare när han får vara hemma! Han började helgen med att tjata på att gå ut kl 8.00 på lördagmorgon, jag satte på mig morgonrocken och släppte ut honom på uteplatsen i koppel, trodde han var kissnödig. Men icke, han ville sola och kolla om granntanten var i fönstret. När solen lyser utanför och det är snöfritt verkar han tycka att det är sommar, och sommar betyder mackor från henne. Och just som vi kommit ut öppnade hon fönstret och gav Zsandor mackor till frukost. Att det var över ett halvår sist bekommer varken henne eller Zsandor, de beter sig som om det vore igår. Zsandor var såklart jätteglad över att "träffa" henne igen!

Efter frukost åkte vi till Skagsudde, det var strålande sol men blåsigt. Vi gick runt på klipporna, sen gjorde vi en eld på vår vanliga lägerplats där och grillade korv, Zsandor lekte med leksaker och hade det allmänt mysigt.

image564

image565

image566
Zsandor med fiskeläget Skeppsmalen i bakgrunden

---

På söndagen träffade vi Tessan och Pepsi, åkte ut till Gullvik. Hundarna var jätteglada att ses igen (människorna också), och att Gullvik var i det närmsta snöfritt gjorde inte saken sämre! Det var två pigga nyfikna hundar som var redo att upptäcka allt en vårskog har att erbjuda, självklart mycket roligare att springa och nosa på spår utan snön!

image567
Springer på berget (foto Tessan)

image568
Zsandor visar sin kärlek till Tessan!

---

image569
Så här trött var Zsandor efter helgen!

Idag måndag blev det lite annorlunda för Zsandor, efter jobbet fick han följa med på däckverkstan och vara med om däckbyte, sedan åkte vi till djurkliniken och tog vaccinationsspruta som blivit försenad. Zsandor var jätteduktig, han verkade inte ens känna sticket av sprutan. Sen åkte vi till Sidsjön och gick lite i backen men matte var väldigt trött och hade lite huvudvärk så det blev bara en "kortis" på 1½ timme. Det är också därför bloggen är lite kortfattad idag...

Killer instinct

För tredje dagen i rad strålade solen, jag och Zsandor tog bilen bort till Granloholm utrustade med nybakade scones och hundmat i en låda. Vi gick runt sticksjön och placerade oss sedan vid gräskullarna där vi har varit några gånger förut, där jag tänkte äta mina scones. Men Zsandor hittade sorkhål att gräva i och efter ett tag började han göra äckel-grimaser och jag gjorde misstaget att titta efter vad han höll på med... och såg en liten svans utan kropp. Antar att han haft "turen" att gräva upp en liten sork och ätit upp den. Det är nog inte första gången men äckligt är det och han får inte göra det, så jag började packa ihop eftersom han inte kunde vara där utan att gräva. Men innan vi gick såg jag nåt ännu äckliga, en död liten ödla han grävt upp från nåt hål... visste inte att ödlor bor på ängar sådär och jag funderar på om det var en salamander, den var orange med svarta prickar på magen... stackars liten, låg där helt död och var jättesöt. Jag kan ju inte bli arg på Zsandor för att han följer sina råttjägarinstinkter och dödar små djur, han fattar det nog inte själv riktigt, men sorgligt är det...

Så vi gick upp i skogen på andra sidan vägen istället, upp på ett berg där jag åt min matsäck medan Zsandor lekte med en leksak. Sen la jag ett spår till honom med matburken som belöning på slutet, gissa om han blev glad! Dels för att äntligen få spåra såklart, men också för att hitta en burk med vom på slutet! Vem har sagt att inte hundar också kan få äta sin middag utomhus?

Sen gick vi till Hulistugan, satte oss i solen och njöt. Eller Zsandor satt inte stilla så länge iofs, han skuttade runt med sin leksak som han grävde ner och blev helt lerig.
Tog vägen genom skogen och sedan genom ett område tillbaka till bilen, jag hittar rätt bra där borta nu. När vi kom tillbaka till bilen såg jag att vi hade varit ute i 2 timmar och 40 minuter... en sak är då säker, den här veckan behöver jag inte ha dåligt samvete för att inte hinna med Zsandor! I måndags var det träning, sen tis, ons, tors har vi varit ute flera timmar på kvällarna, och dessutom passat på att vara ute lite längre på lunchen... man kan ju inte sitta inne när det är sol och varmt!
Väl hemma blev det en snabbdusch för lillpojken eftersom han var så lerig på tassarna och hade hunnit bli ganska smutsig i pälsen också.

image562

image563

Ny kompis

Kom iväg tidigt från jobbet idag, så vi gick hemifrån ca 15.40. Då strålade solen och det var verkligen vårvärme ute! VI gick upp till backen ovanför fotbollsplanen och tänkte sitta och njuta lite av solen där men då dök storpudeln Ellen med matte Jess upp, vi har haft kontakt på vovve/Rastplatsen så vi var redan "bekanta" på avstånd. Hundarna fick leka lite sen gick vi en sväng i skogen tillsammans. Zsandor tyckte Ellen var lite jobbig eftersom hon skällde väldigt mycket och då försökte han med lugnande signaler, nämligen att stå stilla och vänta som han brukar göra med Pepsi, men det funkade inte riktigt. Men de hade nog rätt kul ändå, lekte och sprang ihop litegrann. Efter ett tag skulle Ellen och matten hem så jag och Zsandor fortsatta på egen hand i skogen. Gick runt där litegrann, sen gick vi upp till tornet på Norra berget och satte och solade en stund i gräset, det var alldeles underbart!

Sen gick vi hemåt, fick träna lite på hundmöten (eller träna är fel ord, Zsandor beter sig som en liten ängel, tittar på mig och går helt lugnt förbi!), tog den långa trappan ner, hade lite godissök och lekte med pinnar innan vi gick hem, då var klockan 17.59 och mattes föreläsning via internet skulle börja 18.00 så det var bara att slå på datorn direkt. Zsandor fick mat och sen myste han med gosedjur en stund innan det var dags att vila.

image554
Tittar på utsikten över stan


Busbilder

image561
image555
image557image558image559image560

Härlig kväll

Idag har varit en händelserik dag för Zsandor, även om han inte förstått det själv. På lunchen var vi ute i den varma härliga solen, Zsandor passade på att äta lite gräs, sånt där grönt tjockt som har börjat komma upp nu. På hemvägen träffade vi Jehovas vittnen och pratade med dem en stund (visste inte då att de var vittnen), Zsandor var ganska förtjust i dem av någon anledning.

På kvällen åkte vi ut till brukshundsklubben för att kolla läget. Det var rätt mycket snö där så man fick ingen större lust att träna, och tyvärr var det inte så mycket action där när vi kom, ett gäng kamouflageklädda typer som skulle ut i skogen och träna nåt, men ett par vovvar tränade lydnad så vi passade på att träna lite "rapportering", det gick bra fast Zsandor var mest sugen på att titta på mig hela tiden.
Vi åkte ut till Hulistugan istället och gick motionsspåret ner, Zsandor fick springa lös i skogen ett tag där det faktiskt var mycket bart på marken. Sen gick vi bort runt Sticksjön, förbi lägdorna och tillbaka till bilen. Vi träffade två hundar på vägen och Zsandor var superduktig! Han gick bredvid och gjorde precis som vi tränade på igår - tittade på hunden, tittade på mig, fick klick och godis, upprepade samma procedur. Jag blev så glad! Och den ena hundägare vars hund inte uppträdde så bra berömde oss jättemycket. :-)
Sen när vi skulle åka hem fastnade bilen i blötsnön, så det blev lite jobbigt. Men vi fick hjälp av tre snälla karlar som varit ute och orienterat eller nåt, ibland är det verkligen skönt att vara bland folk!

image552

image553

Privatträning nr 2

Träningen idag gick verkligen över förväntan! Vi hade laddat upp med ugnstorkade skinkbitar, klicker och en utvilad hund.

Zsandor skulle lära sig att rapportera andra hundar till matte, få en positiv bild av andra hundar. Det gick till så att hundpsykologen Lena var i ena änden av lokalen och jag och Zsandor i andra, så fort Zsandor tittade på den andra hunden och var lugn så klickade jag och gav godis. Zsandor uppförde sig över förväntan, jag hade väntat mig att han skulle bli lite hoppig och skälla nåt eftersom vi var inomhus, men han stirrade bara utan att resa ragg eller nåt, bara gnällde till nåt ibland, men då mer på leksugen-sättet eller för att han ville träna mer då jag var passiv.
Lena började efter en stund röra sig fram och tillbaka med sin hund och det gick lika bra då.
Sen kom nästa steg, Zsandor skulle lära sig att rapportera till mig, nämligen titta på hunden, sen titta på mig innan klicket kom. Han fattade snabbt men glömde bort sig då och då, framförallt när Lena slängde ut godisar till sin egen hund.


Vi tog en paus när han lyckats bra några gånger i rad med att rapportera till mig, sen hämtade Lena sin andra hund som hon sa inte var lika lugn men jag tyckte inte det var så stor skillnad. Zsandor stirrade såklart på den nya hunden också, men nu fattade han fortare när vi började träna. Efter en stund rapporterade han som om han aldrig gjort annat (dvs. titta på hunden, sen titta på matte direkt efteråt och då klick+belöning). Det spelade ingen roll att Lena och hunden gick omkring och försökte vara störning, så vi testade att jag och Zsandor fick gå omkring lite också.
Men då var Zsandor alldeles FÖR duktig, han gick fot med mig och släppte mig inte med blicken trots att vi gick väldigt nära den andra hunden! Man ska såklart inte klaga men meningen var ju att han skulle titta på hunden och inte gå bredvid mig som värsta lydnadschampion. Men jag hade förvarnat om att han brukar bli helt ointresserad av andra hundar när vi tränar och han tycker det är kul, och det är så klart bara positivt! Blev så stolt över honom, dels för att han fattade jättefort hur rapporteringen går till, dels hur fint han skötte sig i närheten av andra hanhundar och inte minst för det sistnämnda.

När jag berättade om våra problem hade jag såklart mest fokuserat på det negativa så Lena hade nog väntat sig att han skulle hetsa upp sig jättemycket i närheten av andra hundar, men riktigt så är det ju inte.


Efter en timmes träning var Zsandor helt slut och vi satt och pratade litegrann innan det var dags att åka. Zsandors dåliga inställning till andra hundar beror på alla dåliga erfarenheter han samlat på hög, dels pga olyckliga omständigheter, en del klantigheter från matte men även dåliga instruktörer som ställt till problem genom sin okunnighet... Men det positiva är att osäkerhet/ilska pga dåliga erfarenheter går att förändra! Ibland har jag tänkt att det är lika bra att acceptera att Zsandor ogillar hanhundar etc. men enligt Lena så är det inga eller väldigt få hundar som blir aggressiva mot andra hundar "biologiskt" så det mesta går att träna bort om man bara vet hur. Däremot att Zsandor har kort stubin och har oerhört känslig kroppszon är inte mycket att göra åt, bara att försöka göra så att den stubinen inte ska behöva tändas... Han ska ju lära sig att matte tar hand om jobbiga situationer, samt att omvärdera vissa situationer som han tyckt var jobbiga förut.

Hon tyckte heller inte att jag behöver oroa mig över Zsandor eftersom han är så himla lugn och snäll jämfört med riktiga problemhundar hon träffar, och det har hon ju rätt i. Han är ingen såndär som gör utfall mot hundar och håller på, även om han kan morra eller fräsa till om nån hanhund kommer för nära. Däremot om han råkar i bråk med någon är han en liten jävel, och hamna i bråk gör han tyvärr "gärna" (även om han inte får så många chanser) som det är nu när han ser andra hanhundar som fiender.


Jag berättade även om allt med Loke, hur Zsandor betedde sig och hur hans humör ändrade sig till att bli liksom passig och deppig när Loke bodde hos oss. Lena förklarade att antagligen hade hela situationen med Zsandors resursaggressivitet att göra, det gäller inte bara mat, ben osv. utan kan även gälla människor. Han såg mig som sin resurs och när Loke kom emellan löste han det på det enda sätt han kunde, nämligen att bitas. Det blev ju också tydligt eftersom Zsandor liksom tappade gnistan litegrann, vissa hundar kan visst förlora livslusten helt och hållet om de får sällskap. Hon menade att det var säkerligen så att Zsandor behöver vara ensamhund för att må bra, och när han brukar tränga sig emellan när jag gosar med andra hundar är också ett tecken på att han ser mig som sin resurs och blir "svartsjuk".


Jag har lärt mig så himla mycket idag! Lena är så jäkla bra, jättekunnig och superbra på att lära ut, har träffat massor av hundmänniskor, psykologer, instruktörer m.m. men ingen som jag verkligen gillat och som det klaffat med såhär mycket! Var också skönt att få en förklaring till Loke-grejen för trots att det gått snart två år så tänker jag på det ibland och blir ledsen, men nu känns det faktiskt bättre när jag förstått ännu bättre varför det blev som det blev!

Jag ska nu träna på det här med rapportering i olika miljöer, tex brukshundklubben, ställen där många hundägare rör sig och senare även på promenader. Men det är otroligt uttröttande så det får bara bli korta träningspass. Hoppas på bra väder nu så det känns ok att vara utomhus, man har ingen större lust att vara stilla och träna ute i det här vädret.


Försenad våffeldag

I lördags var jag och Zsandor ute i Svedjeskogen många timmar, det var mycket snö men gick hyfsat på att gå ovanpå snön. Zsandor var jätteglad att vara hemma i Övik, han beter sig på ett helt annat sätt hemma i sin egen skog än när vi är i skogarna i Sundsvall, han liksom rusar runt, leker med allt han hittar och bara strålar av lycka! Vi var ute i nästan tre timmar och han sprang som en liten tok nästan precis hela tiden.
På kvällen låg han och åt på ett ben i flera timmar, till sist tog jag bort det från honom för han verkade helt slut men ville inte sluta äta för det var väl gott. :-)

Idag skulle vi träffat Tessan och Pepsi men Alva var sjuk så vi sköt fram det en vecka. Vilket visade sig nog vara lika bra eftersom det började snö/regna och bara ökade så det var inte trevligt att vara ute överhuvudtaget... vi tillbringade större delen av dagen med att mysa i soffan, äta våfflor och sen åka bil hem till Sundsvall.

Zsandor ärter våfflor, bilderna tagna av husse

image548

image549

image550

image551

Födelsedag

Idag fyller Zsandor 6 år!
Tyvärr kunde jag inte vara ledig och ägna hela dagen åt honom som jag önskade, men på eftermiddagen åkte vi till skogen! Jag hade ju tittat ut ett bra spår att gå som går rakt in i stora skogen, men när vi var där i förrgår så valde jag fel håll och kom bara den korta slingan runt som tar en timme och går rätt nära hus och väg. Men idag gick vi rätt håll och det var toppen, Zsandor kunde vara lös ända från bilen! Vi gick ca ½ timme ut i skogen, sen tröttnade Zsandor och vi vände hemåt igen. Det var någon vänlig själ som kört upp ett skoterspår men det var ganska djup snö ändå så Zsandor tröttnade kanske. Eller också har han blivit en stadshund som tycker storskogen är läskig..?

På födelsedagen måste man såklart få presenter, även om man är hund. Zsandor fick en tråksak och en rolig sak, tråksaken är ett nytt koppel som vi kan ha på träning och andra tillfällen då flexi inte passar. Jag har ju ett läderkoppel som jag använder men det har jag irriterat mig på i flera år eftersom det är så himla obekvämt att hålla i, speciellt när hunden drar! Köpte ett annat koppel för länge sen men det var heller inte så bekvämt, så i måndags köpte jag ett nytt koppel som är liksom mjukt men ändå slitstarkt, billigt dessutom så det blir perfekt! Den roliga leksaken var en sköldpaddspipis i latex! Gissa om Zsandor blev glad åt den!

image545
Springer med sin födelsedags-sköldpadda

image546
Här ser ni presenten lite tydligare

image547
Verkar som den smakade äckligt... :-)


Sist men inte minst vill Zsandor (matte) tacka för alla gratulationer! Inte för att han bryr sig så mycket men det är kul ändå.
Imorgon bär det av till Övik!

Bilder

Idag var matte lite piggare så vi åkt till skogen och gick en timme, Zsandor hade massor av energi att springa av sig. Det är jobbigt att se hur glad han blir av att komma ut eftersom det är så svårt att hinna med ordentliga promenader på vardagarna, nu har jag visserligen varit sjuk och det är inte mycket att göra åt, men även annars är jag så trött på kvällarna så jag orkar inte varje dag. Det är såklart mycket lättare nu när vi kan ta bilen till någon skog, men just nu är skogen ganska hemsk att gå i, massa snö som är på väg bort som gör att man knappt orkar lyfta fötterna... längtar efter barmark!!! Har åtta veckor kvar innan vi flyttar hem till Övik men då lovar jag ska det bli ordning och reda igen, då ska vi återgå till Zsandor vanliga dos på minst två timmar i skogen varje dag! Så otränad som han blivit nu under vintern så kommer det nog ta några veckor att träna upp konditionen igen (på mig också), för som det är nu blir han dödstrött av två timmars skogsspringande, innan snön kom krävdes det dubbla för samma trötthet...

Här kommer lite bilder från helgen som husse har tagit!

image536

image538

image539

image540

image542

image543

image544

Solande och privatträning

I helgen har husse varit här men det har varit lugnt för Zsandor ändå eftersom matte inte är helt frisk än. Igår var vi dock ute länge, ca 3½ timme även om vi inte gick så långt. Vi åkte till Hulistugan igen och gick en sväng i skogen längs ett spår som säkert är jättebra när snön har smält men nu var det mest blött. Vi gick tillbaka samma väg och var nere vid samma skogsdunge som förra veckan där vi lekte lite och gömde oss för det lilla regnet när det kom. Sedan gick vi tillbaka till Hulistugan där vi satt och fikade, solen kom fram på riktigt och sen satt vi där i gräset och myste ganska länge, Zsandor bäddade ner sig på olika torra gräsfläckar med sin leksak och njöt som sjutton av den varma solen.

image534
På kalhygget var det lite svårt att gå men det luktade gott (även av rådjursspår)

image535
Soldyrkande hund med sin favoritleksak

---

Idag söndag hade jag och Zsandor första passet inbokat hos hundpsykologen Lena på Hundens Hus i Sundsvall. Det vi ska träna på är hans beteende mot/syn på andra hundar, målet är att han ska kunna strunta i andra hundar, främst lös men även i koppel, så han ska kunna vara lös utan problem och inte känna osäkerhet vid hundmöten överhuvudtaget, eftersom han inte ska behöva ta något ansvar.
Vi satt och pratade först och jag fick berätta om Zsandor lite generellt och det finns ju en hel del... men här ska vi som sagt inrikta oss på inställningen till andra hundar och andra problem som ev. skulle kunna tränas på får vänta. Men vi fick ändå en del tips på hur vi ska göra i situationer där Zsandor kan bli trängd osv., både träningstips (de mesta har jag både hört och använt mig av men ändå), och direkt råd om att han honom innanför galler ex. när man har gäster så att både han, vi och gästerna ska kunna slappna av (givetvis ska han då vara helt ifred), samt att inte ha honom tillsammans med andra hundarn inomhus eftersom han upplever det som obehagligt. Pga av hans oerhört känsliga kroppszon var hon lite inne på att han kanske hade ont, men det har vi kollat förr och eftersom det har varit så många år så är det nog inte så stor risk, däremot tyckte hon att han går lite konstigt med ena bakbenet så det ska jag ha koll på, men det kan ju vara en liten sträckning eller nåt bara för han verkar ju inte ha ont.

Nåja, vi ska börja med att träna på enkla kontaktövningar för att förstärka ledarskapet, det enda nya i vardagslydnad är att han ska be om tillåtelse innan han går in och ut genom dörrar, annars är det mest att jag ska vara lite mer noggrann med att han ber om tillåtelse för mat, godis m.m. samt träna mer på vanliga kontaktövningar som han redan visserligen är jättebra på men som ändå är bra för att bygga en bra grund för att förstärka ledarskapet. Vi fick flera tips på nya övningar och övningar man kan göra ute vid hundmöten, samt en lektion i hur man egentligen ska bete sig på hundmöten men som 99.9% av hundägarna gör ändå, nämligen att inte gå rakt fram mot så hundarna kan stirra ut varandra. 
Ska även träna mer på positiv förbudsträning, även där var han (och jag!) jätteduktiga på träningen, men ju mer träning desto bättre. Nästa gång som äger rum om en dryg vecka ska hennes hund/ar vara med och så ska vi träna med störningar, ser fram emot det!
Vi var båda väldigt nöjda efteråt, Zsandor var dödstrött efter 1½ timmes träning i ny miljö med en ny människa, på slutet la han sig på mattan och rullade sig lite så han trivdes nog rätt bra. Och jag önskar jag hade en sån lokal. jättestor med "heltäckningsmatta", tänk vad kul man skulle kunna ha där! Jag är stolt över Zsandor för han var så duktig på övningarna och vi fick beröm för olika övningar vi tränat på, att han är så bra på ögonkontakt osv. samt att han är så lättlärd! Zsandor fick även höra att han har ovanligt snälla och kloka ögon :-)

Sjuk matte igen

Igår blev matten dålig igen så gårdagen blev trist för Zsandor då matte bara låg i sängen som ett kolli hela eftermiddagen och kvällen. Idag var inte mycket bättre, men vi tog oss alla fall ut på en kortare tur upp til skogen där vi parkerade oss på en backe med torrt gräs i solen. Där var vi i över en timme och solade, myste, tittade på fjärilar och förbipasserande hundar och människor... när Zsandor tröttnade på att ligga utsträckt i gräset och sola (de var varmt!) så gjorde matten ett minispår åt honom med godis som belöning, samt slängde ut lite godisar i gräset som han fick leta efter. På hemvägen lekte vi lite med pinnar men matten orkade inte så mycket. På kvällen fick Zsandor roa sig på egen hand med ett färskt märgben, han verkade ändå ganska nöjd.


Helgen som var...

Det var en äventyrlig helg för Zsandor eftersom vi var på nya ställen och utforskade.

I lörsdags åkte vi en mil inåt landet till ett ställe som heter Töva, där hade matte sett ut några motionsspår på kartan som vi testade. Vi gick ett spår som var 7 km, men det var inte mycket att hurra över. Vi hade tur eftersom det var tomt på skidåkare där, och spåren gick bra att gå i trots att det var kramsnö. Men rundan var föga upphetsande, man gick som i ett B där långsidan gick längs en 90 väg och kurvorna inne i skogen var helt ok men det gick alldeles för fort att gå runt! Dessutom hade matten ont i huvudet och var inte jättepigg så hon orkade inte utforska skogen runt omkring, och var dessutom lite nojig eftersom det finns björn i närheten och även den upplyste matten blir påverkad av björnattacker och rapporter om att björnarna i länet börjat vakna. Men skam den som ger sig, 7 km-rundan tog bara 1½ timme och det var inte nog så efter att ha gått runt hoppade vi in i bilen igen och åkte bort till Sidsjön, där gick vi längs sjön och sedan upp på spåret bakom och gick ca 1½ timme till. I närheten av Sidsjön finns en skjutbana där det började skjutas, men just som det började smälla träffade vi en gubbe med en norsk buhundstik som Zsandor lekte med en lång stund, och bättre avledning finns inte! Han brydde sig knappt om att det smällde ganska högt i närheten utan var helt betagen i denna söta tik som gärna ville brottas med honom!

Sen åkte vi hem och sov, matten var sjuk hela kvällen sen så Zsandor hade nog rätt tråkigt, men han är bra på att trösta en ledsen och sjuk matte - lägger sig nära och pussas så mycket han bara kan, samt lägger tassen på mattes huvud för att visa hur mycket han bryr sig, sötisen.


image528image527image526



I söndags blev en betydligt bättre dag! Matten mådde bra och vädret var helt underbart! Flera plusgrader men strålande sol! Vi åkte bort till Hulistugan i Granloholm, som matten sett ut på karta. Elljusspåret som går runt med utgångspunkt vid stugan var tyvärr inte jättekul heller, inte speciellt långt för skogsmullar som oss... Men vi hittade en lösning som vanligt. Vi gick en sväng ut på en promenadväg nedanför skogen, satt på en bänk och solade en stund och tränade på flera hundmöten. Sen gick vi en genväg genom härligt mossig skog utan snö och hittade så småningom bort mot ett bostadsområde som vi passerade bort mot ett nytt mål matte hittat på kartan. Och det ångrar vi inte en sekund! Bakom bostadsområdet ligger nämligen en liten sjö som man kan gå runt, och efter det kan man fortsätta på gångvägar (inte stigar visserligen, men vad spelar det för roll när solen gassar?) och gå längs ängar/åkrar tills man kommer tillbaka till Hulistugan efter ett tag. Vi stannade och åt matsäck i solen, sen gick vi ut på en snöig äng och lekte med leksaker. Efter en stund fattade Zsandor ett beslut, han tog leksaken i munnen och gick bort till en liten skogsdunge med torrt gräs, där han helt enkelt la sig ner och solade! Det är första gången i år han lägger sig ute och solar, så det är ett säkert vårtecken, nu väntar jag bara på vårrullningen som brukar komma i april. Vi stannade där i dungen en stund, Zsandor låg och bet på sin leksak och spanade på hundar som gick förbi en bit bort och matten bara njöt! Nu längtar vi båda efter ännu mer vår och värme så man kan vara ute hela dagen!

Väl tillbaka vid bilen visade det sig att vi varit ute i nästan tre timmar idag också, det var ju inte riktigt meningen eftersom matten tänkt ta det lugnt, men med tanke på att vi gått sakta och suttit mycket i solen så är det nog ingen fara.


image533image532image531image530image529


RSS 2.0