Ännu en härlig tur

Ja idag tog vi alltså en lite kortare skogstur, på "bara" lite drygt tre timmar. Det räckte nog bra för Zsandor har varit helt slut hela dagen efter det (han är nog trött från gårdagen).


Nu är det så pass varmt att Zsandor går och inte bara dricker i bäckar utan även svalkar tassarna!


Fulöra


Zsandor passar in i skogen


En sak jag kom på idag är att jag verkligen gillar skogarna häromkring. Visst saknar jag bergen där hemma, för bergen här är mest skogsklädda och inte heller så höga. Jag saknar att kunna klättra upp på ett högt berg och sitta där på karga berg och titta ut över allt det vackra, här är utsikten mycket mer begränsad pga alla träd. Men, idag insåg jag att skogarna här är bättre på ett sätt, det är mycket glesare än "hemma" i norrland. Det är mossigt överallt och mest en massa höga tallar som står glest så man ser långt omkring sig. Det är bra, för jag gillar inte när man inte ser framåt, speciellt inte i skogar där det finns björnar och sånt.


Så här fin skog har vi i Dalarna!


Lååång tur i skogen

Idag hade jag tänkt att vi skulle vara ute lite kortare, ca 3 timmar och sedan ligga på balkongen och läsa resten av tiden. Men eftersom jag inte hittar så bra i skogen ännu så bidde det inte riktigt så... 5 ½ timme blev vi ute innan vi helt slut släpade oss in genom dörren här hemma. Så länge har vi nog inte varit ute sen i augusti när vi var i Hemavan. Men härligt hade vi, vi började gå genom skogen där jag hittar hyfsat bra, sen hittade vi en stig jag trodde skulle gå till en liten tjärn vi hittade tidigare i veckan, men den stigen gick åt ett annat håll så vi hamnade mycket längre bort än planerat, vid Lilla Ålsjön där vi var några gånger i vintras. Där fikade vi nere vid sjön, satt och lyssnade på vågorna och lommen och sedan fortsatte vi hemåt.


Rullar sig i det varma gräset


Varför gå till en agilitybana när det finns skog?



Sötdjuret


Vår fikaplats


Härligt i solen med leksak


Tröttdjuret



Zsandors vecka

Zsandor har haft en bra vecka hittills. Det har varit sol varenda dag och riktigt varmt sedan i onsdags. Vi har varit ute länge varenda kväll, i måndags visserligen bara 1½ timme längs sjön eftersom matte var så trött, men tis, ons, tors och fre har vi varit ute i skogen ca 2½ timme varje dag med massa lösspringande. Vi utforskar skogen lite i taget och det är ett rent nöje eftersom det är så himla fin skog, sådär härlig trollskog nästan överallt med massa mossa och höga tallar som står glest så man ser långt fram. En ny tjärn har vi hittat i skogen lite undangömt också, mysigt.
Nu är det helg och det blir bara matte och Zsandor den här helgen, vi ska vara ute mycket, sola på balkongen och matte ska plugga in lite grejer.

Ny bil för Zsandor och matte

I helgen har vi varit hemma hos mattes föräldrar främst eftersom matte skulle köpa ny bil. Zsandor bryr sig nog inte så mycket om sånt, men nu har "vi" en ny bil, en Skoda Octavia som är tio år yngre än gamla VW Jettan så förhoppningsvis slipper vi bilproblem ett bra tag nu!
Matte har fixat mycket med gamla bilen i helgen men vi har även hunnit med att vara i skogen en del såklart. Igår firade vi mattes mamma så mattes syskon + syskonbarn var där så Zsandor fick vara i sovrummet. Men han passade på att smita ut en gång och då sprang han rakt fram till lilla Kristian (1½ år) och överöste stackarn med pussar innan matte han stoppa honom. Zsandor älskar ju att pussa på småbarn men småbarnen älskar inte alltid att bli överösta med hårdhänta pinscher-pussar...
Idag låg vovvarna mest på tomten och solade medan matte städade gamla bilen, men 1½ timme i skogen hann vi också. Zsandor fick sin första fästing nu i helgen, äckligt. Nu är det dags att börja fundera på fästingmedel till honom, för snart kommer nog fästingarna upp hit till södra Dalarna också. Tur i alla fall att han är korthårig så man märker fästingarna direkt.
Idag var Zsandor så himla duktig förresten, mamma och pappa har fått nya grannar och de har två hundar, en liten tik och en stor schäferhane. Jag brukar inte låta Zsandor springa runt själv på tomten eftersom staketet på några ställen är för lågt så han kan ta sig igenom. Men idag sprang han runt lite eftersom vi var ute allihopa och vi skulle just gå in då han fick syn på dessa hundar på andra sidan staketet. Han stannade några dm bort men schäferhanen gick ända fram och klättrade även upp och hängde sig över staketet. Jag blev helt kall - trodde att det skulle bli bråk genom staketet, att Zsandor skulle kasta sig fram och börja bråka (det är ju hans barndomshem och alltså ett starkt revir för honom). Men han stod bara stilla med lite rest ragg och nosade, gick inte ens ända fram. Just som han började morra lite litegrann så kastade jag en godis på honom, han tog den och sen vände han sig mot mig för att få mer godis! Jag kunde aldrig tänka mig att han skulle vara så lyhörd! En stor främmande hanhund "på hans revir" och han vänder sig mot sin matte!!! :-) Han är så himla duktig! Sen tog schäferns matte bort de hundarna från staketet och Zsandor släppte det direkt!




Zsandors påsk

På lördagen var vi uppe i skogen, gick en bra bit och hittade en mysig glänta där vi var ganska länge, fyra timmar var vi ute även denna dag och på kvällen gick vi en sväng ner till sjön, men det smällde lite långt bort så Zsandor ville hem igen efter en stund.

Och igår gick vi återigen till naturreservatet, var ute över fyra timmar på dagen och gick en halvtimmes promenad på kvällen nere vid sjön.
Zsandor har även bekantat sig med våra grannhundar, vi har vad jag vet fyra andra hundar i vårt hus (ingen i vår port) och alla är tikar! Zsandor har redan blivit kompis med tre av dem (även om ett av mötena var lite olyckligt i början) och piper nu förväntansfullt när han ser dem. Det blir nog mycket bus framöver!

Varenda dag har det varit sommarvärme och strålande sol, men idag är det sämre väder, molnigt och bara 12 grader varmt. Vi gick en sväng i Ludvika innan Kristofer skulle med tåget hem. Jag funderade på en tur i skogen på eftermiddagen men Zsandor-hunden verkar helt slut så jag kanske låter honom vila idag och kör på imorgon istället, det skulle visst bli fint väder igen imorgon.


Lite bilder från helgen







Zsandor 7 år!

Idag fyllde min älskade pojke hela 7 år! Inte klokt hur tiden går, det känns nästan som att det var igår när han sprang runt som en omogen och olydig två-åring... nog för att han fortfarande är ganska olydig av och till och har en hel del unghundsbeteenden kvar men ändå.

Förra födelsedagen bodde vi i Sundsvall och det hade just kommit 1 dm blötsnö, matte jobbade till 17 och Zsandor ville absolut inte vara ute på kvällen. Ingen höjdardag alltså. Men idag blev en riktig toppendag för Zsandor! Husse kom hit igår, idag vaknade vi tidigt, gick en liten runda och sen fick Zsandor sin födelsedagspresent, ett mjukt får som bräker. Han älskar ju allt som låter och mjuka leksaker är såklart bäst för de är skönast att bita i!
Sen gick vi ut i solen, det var ca 12 grader varmt och snön är ju helt borta nu (Zsandor hade sin vår-rullning i förrgår! det är hans sätt att inviga våren: det är torrt nog att rulla sig = vår!). Vi gick längs vattnet bort till naturreservatet, stannade lite här och var och lekte med en pipis, solade, fikade och bara njöt. Fyra timmar var vi ute och gick i lugnt tempo, sedan satt vi två timmar på balkongen innan Zsandor fick nog, gick in och slocknade på soffan. På kvällen har han ätit ben och mest vilat, gosat med matte och husse.


Zsandor skäller in sin födelsedag!
foto av husse


Ska avsluta födelsedagsbloggen med några rader ur en av mina favoritvisor, Isabelle med Björn Afzelius, för det är min egen "Zsandor-låt", jag tänker alltid på honom när jag hör den och de här orden är från mig till min Zsandor som jag älskar så otroligt mycket:

"Solen lyser i ditt hår
marken blomstrar där du går
om du ber mig ska jag tysta vindarna

Varje rörelse är sann
världen vilar i din hand
om du ber mig ska jag stilla vågorna"

...

"Jag kunde svalka öknarna
jag kunde smälta isarna
för en oersättling stund i din närhet

jag kunde skingra skyarna
jag kunde lyfta slöjorna
för ett svindlande bevis på din kärlek"

Nytt foder

Har blivit lite trist nu ett par dagar för Zsandor. Igår när matte kom hem var hon så trött att hon bara rastade Zsandor och sen somnade en stund på soffan. Det visade sig att matte skulle bli sjuk, så idag har matte varit hemma. Visserligen slipper Zsandor då vara ensam men hur kul är det egentligen med en sjuk matte? Vi har åkt bil lite eftersom matte var tvungen att åka på ärenden trots sjukdom, men annars har det varit helt dött. Ute har det nu börjat regna, det är nog bra för det har varit sol i typ en vecka så lite regn är nog bra för gräset som börjar komma.
Idag har vi bytt foder, Klass färskfoder som vi haft nu i massa år säljs nämligen inte här, då får man åka till Borlänge 4 mil bort och det är ju lite jobbigt. Så såg matte att de säljer Bravo färskfoder här i byn så vi ska testa det nu, det är visst enklare att hantera än Klass, eftersom det är som infrysta hamburgare som man bara tar fram en och en eller hur många man behöver. Klass är ju i korvar med plast runt och det är rätt bökigt, man måste klippa upp plasten och så luktar det hemskt (för en människonäsa). Med Klass äter Zsandor en korv om dagen, med Bravo ska han visst ha tre "hamburgare" om dagen så det blir ju perfekt med en till frukost, en till lunch och en till middag! Dessutom luktar de inte alls lika mycket. Jag hoppas bara Zsandor ska vara nöjd ändå och att det funkar bra för magen. Nu til lunch fick han en blandning (man måste ju föra in den nya maten lite i taget) och då blev jag riktigt orolig först för han stoppade ner nosen i maten som vanligt, tog en tugga - och spottade ut! Zsandor som äter ALLT spottade ut när han fick Bravo fodret i munnen! Sen nosade han liksom förvånat på det, innan han bestämde sig för att det gick att äta och så slank det ner. Puh! Kan väl inte tänka mig att mitt matvrak till hund ska tacka nej till ett annat smaskigt färskfoder, men han blev kanske förvånad när han plötsligt fick en främmande smak i munnen, eftersom det nog luktade mest Klass...

På fredag, långfredagen, fyller Zsandor sju år! Matte har köpt en present åt honom, tyvärr såg han den genom bilfönstret och kunde inte alls förstå varför han inte fick den på en gång... men han blir nog glad ändå på fredag när han ska få den. Och imorgon väntar en annan överraskning, nämligen att husse kommer hit och stannar över påsk!

Grönt i skogen!

Idag skulle det vara sämre väder, men när vi gick till skogs vid halv elva så var det strålande sol och blå himmel precis som igår, någon grad kallare var det nog dock. Och vilken syn som mötte oss när vi kom fram till skogen... grönt grönt grönt!!! Visst är det en hel del snö kvar i skogen, men på södersluttningarna är det nästan helt barmark! Vi gjorde något både jag och Zsandor längtat efter i flera månader, nämligen vika av från stigen och gå rakt in i skogen, gå över mossa och ris sådär som vi älskar att göra. Lite blött var det på sina ställen eftersom vårbäckarna rinner överallt och är väldigt översvämmade men jag hade mina kängor så det gjorde inget, och Zsandor verkade inte ens märka det i sin iver att utforska den nya vårskogen! Han hade fullt upp precis hela tiden, med att spåra, nosa, titta, skutta och springa överallt. Han såg så himla lycklig ut och det är klart jag var det också, det här är ju vad jag väntat på i flera månader, att äntligen kunna vara i skogen igen! Det går inte att beskriva hur härligt det var, för att göra en opassande jämförelse så kände jag mig ungefär som en narkoman som fått sin första dos på flera månader. Gud vad jag har längtat efter det här, jag behöver få vara i skogen!

Zsandor försvann bort en stund så jag satte mig i mossan och bara njöt, tänk att kunna sitta sådär igen, att få vara ett med naturen... Zsandor hade så mycket att göra, det var så kul att se, det var verkligen som att han måste ta igen allt skogsspring- och nosande som han missat. Han kom och kollade till mig ibland, men alltid med en väldigt upptagen min i ansiktet, ungefär som att han sa "matte du får klara dig själv just nu för jag har så mycket att göra".





Vi gick ganska långt ner i skogen i början, sen gick vi uppåt och korsade den stora stig som vi brukar gå på, och sedan uppåt på ett berg. Där hittade vi en jättemysig plats där vi var en stund och myste. Bara jag och Zsandor, trädens susande och fåglarna som kvittrade, och en värmande sol. Kan det blir bättre?

Fast lite snö fick vi plumsa i trots allt för att kunna ta oss hem igen, men fortsätter det i samma takt som nu så är den nog borta till påsk. Snön här utanför på ängarna har försvunnit vips på bara ett par tre dagar.

Efter exakt fyra timmar var vi hemma igen, ibland är jag bra på att passa tiden för jag hade satt fyra timmar som maximum eftersom det var en del städande och annat att ta itu med efteråt.


Snön försvinner!

En underbar vårdag igen, har varit strålande sol hela dagen och runt 14 grader. Vi tillbringade dagen på balkongen med att sola och slappa, Zsandor älskar ju att sola och tycker balkongen är bra för därifrån har han bra utsikt över hundar, människor och katter som går förbi. På eftermiddagen var vi ute i ca 2½ timme, vi gick bara en lugn promenad längs sjön och ån bort till naturreservatet, det fick räcka för vår "slappardag". På ca tre dagar med värmebölja har nu nästan all snö försvunnit, tyvärr är det nog inte samma sak i skogen men om ett par veckor så.


Matte köpte två stolar till balkongen igår, självklart tog Zsandor den ena som sin!


Ute i naturreservatet Söppenmyren

Kvällsbilder

Ännu en underbar vårdag! Jag öppnade till balkongen när jag var hemma på lunch men då var det lite molnigt, lät det stå öppet under eftermiddagen men jag tror inte Zsandor hade varit ute nånting, han låg i sin säng när jag kom hem. Jag tror han måste lära sig att vara där ute även när jag inte är hemma. Efter jobbet satt vi ute på balkongen ett tag och solade som igår, sen gick vi ut ett par timmar. Det var helt underbart vårväder, varmt och soligt. Snön har försvunnit jättemycket de senaste två dagarna så både matte och Zsandor är såklart jätteglada! Vi satt vid sjön och solade en stund, busade med en leksak och bara gick och njöt i solen.








Vår!

Nu är det  verkligen vår! Zsandor har visserligen inte gjort sin "vår-rullning" ännu men han har faktiskt ätit gräs idag! Jag kände mig väldigt hemsk igår eftersom jag skulle på konferens idag i Borlänge, ca 4 mil bort och hade då ingen möjlighet att åka hem till Zsandor på lunchen. Han blev alltså ensam hemma i drygt 8 timmar, något som visserligen hänt förut och inte varit några problem men ni förstår säkert att det känns hemskt, kände mig som värsta djurplågaren...
Men det skulle vara sol och varmt idag så jag ställde upp balkongdörren litegran så han skulle kunna gå ut och vara där, la även ut tidningar ifall han inte skulle kunna hålla sig. När jag kom hem så gick vi såklart ut direkt men det han gjorde då var att nosa runt en stund, äta lite gräs. Ingen brådska att kissa överhuvudtaget... inte hade han kissat på tidningarna heller. Jag vet ju inte om han varit ute och solat något men ute på balkongen hade han varit för de godisar jag lagt ut där var borta...
När vi rastat så satt vi på balkongen i en dryg timme och solade, det var 14 grader där i skuggan så ni kan ju tro att vi njöt! Sen gick vi ut i skogen i lite över två timmar och sen blev det ett litet ben och lite bus, så nu har jag reparerat mitt dåligt samvete!


RSS 2.0