Matte fyller år!

Idag var mattes födelsedag. Zsandor var såklart med och firade på morgonen, hans grattis bestod i att sno mattes halva fralla med ost och skinka. Men sen var han lite trevligare, låg och höll matte sällskap medan hon åt frukost i sängen.


Första bilden tagen med mattes present - en ny kamera!

Det var skoldag för matte och husse men vi var hemma på förmiddagen så vi hann med en promenad på ca 1.40 innan det var dags att åka. Det var väldigt dimmigt och kallt ute så Zsandor fick ha både tröja och obtrack-täcket. Det var inte populärt från början, men när vi kom ner på golfbanan och busade lite så blev det genast bättre!




Bergsklättring i frost

Usch tycker Zsandor, för nu är det kallt ute! Igår kom lite snö, men mest av allt är det vitt av frost överallt... Går bra att springa i skogen, men att klättra i bergen som vi gjorde idag var inte det lättaste, isigt och blött. Matte fick hiva upp Zsandor ett flertal gånger han inte kom upp själv. Det blev tröjan på idag, inte så populärt men den värmer lite i alla fall.
Efter några timmar i bergen träffade vi husse nere i Svedje, gick över ängarna och busade lite medan husse fotade. När solen försvunnit började både matte och Zsandor att frysa lite så det blev hemgång, vi blev ändå ute i nästan fyra timmar så det var helt okej!


Bergsklättring är kul tycker Zsandor!


Zsandor hittar en fördel med husses eviga fotande - en bra sittplats!

Upptäcktsfärd igen

Idag var det varmt och strålande sol, men jag hade ingen lust att åka till vår vanliga skog. Så vi tog bilen till Svarttjärn och gick leden bort mot Huggsjöstugan, inte hela vägen dock eftersom det är långt, men vi var ute i fyra timmar i alla fall. Ganska tråkig led faktiskt, vet inte varför jag tycker det, men Zsandor verkade hålla med.


Nya ställen

Jag hade lovat Zsandor att lördagen skulle bli en rolig dag för honom eftersom fredagen blev en tråkdag (skoldag). Hade dock ingen lust att gå i skogen idag av någon anledning så vi gick neråt sjön istället. Strålande sol och varmt var det, såna dagar är härliga att bara gå runt i området och heja på folk man möter, fast det var inte så många ute konstigt nog.



Finaste vovven


Vi gick ut på golfbanan eftersom det verkar ha stängt för säsongen nu, gick längs de fina grusvägarna där och så längst bort där det växer massa högt gräs, där fick Zsandor springa lös och vi lekte med leksaker, satt i solen och njöt och fikade lite.


Några fina bilder på en lycklig hund:




Vi blev bara ute i 2½ timme för sen vaknade Kristofer som jobbat natt och då gick vi hem för vi skulle iväg på upptäcksfärd. Jag körde förbi en skylt med sevärdhet "Kvarn" i början på veckan borta vid Forsån, och den skulle vi nu utforska.

Vi åkte dit och det var verkligen ett smultronställe! Kvarnen ligger fint vid en bäck/å (förstås), och det är öppet och fint runtomkring, med en fin utsikt över fjärden och inte minst stod det några spöklika hus i närheten som jag givetvis fotade!

Medan Kristofer experimenterade med sin kamera gick jag och Zsandor runt och kikade lite, när Zsandor började få tråkigt så hittade han en liten sandstrand där han satte igång att gräva. Och fortsatte, Och fortsatte... Pinschrar är verkligen riktiga grävmaskiner och Zsandor gör verkligen skäl för sitt namn för han älskar sand! Efter en stund började han med ett naturvetenskapligt experiment som han lärde sig i våras i Härnösand: han gräver och så kommer det upp vatten, då blir han jätteförvånad! Står och tittar med nosen nere i hålet och rynkad panna... fruktansvärt kul att se!



Vi var hemma igen vid när det började skymma ute, det blev en riktig heldag för Zsandor idag, precis som jag lovat honom!


Ännu en lång dag, stackars vovve!

Hade tänkt gå en lite "kortare" tur på kanske 2-3 timmar för att sedan ta med Kristofer och åka iväg till en sevärdhet jag vill se. Men det blir ju aldrig som man tänkt sig.

Vi strövade iväg längs stigar och ängar i Svedje (på Teresas domäner ), fotade lite, njöt av solens värmande strålar.


Vattnet forsar från slussen i Moälven


De fina gamla ladorna i Svedje är som gjorda för att fotas!


Spökhus? Jag skulle då inte tillbringa en natt där...


Zsandor busade "med" ett föl i en hage: det går till så att Zsandor skuttar, springer och kråmar sig på utsidan av staketet och fölet gör samma sak fast innanför staketet, under tiden tittar de på varandra. Det verkar som Zsandor har nåt som får igång hästar att busa för det är inte första gången han gör sådär, jättesött är det!


Söta fölet med sin mamma


Vi fortsatte förbi byn och gick grusvägen upp mot Vitsjöstugan. Zsandor slank in genom staketet till stället där de har stora sandhögar, han älskar att busa i sand så han fick lite fnatt där en stund, rusade runt bland spår av räv, rådjur och älg som gått där före honom. Jag antar att han gjorde ett olaga intrång men tror inte han kommer åtalas för det.

Uppe vid Vitsjöstugan fikade vi lite, sen gick vi neråt och mötte Kristofer, tillsammans gick vi HK-leden, fikade vi stora myren bortanför småtjärnarna och vände sedan och gick hem. Över 5 timmar blidde det, trots min planering. Vanligtvis när vi är ute så länge tar vi det ganska lugnt, men nu gick vi hyfsat fort nästan hela tiden var vi trötta när vi kom hem...


Skönt med plankor över blöta myrar


I nya tröjan (figuren på tröjan gillar jag inte men hade inget val)





Promenad i bilder och blodspår

Vi började dagen med en promenad på ungefär 2½ timme här hemikring, Zsandors ben verkade bra men tänkte det var bäst att han fick vara kopplad idag.  Vi gick till fjärden, sedan förbi golfbanan och upp till Hörnsjön, runt där och hem igen.

Följ med på vår promenad genom bilderna:


Kråka i träd


Veckefjärdens naturreservat är ganska nytt


Finaste i gammaldagsformat!


Jag tycker om träd... trädstam symboliserar trygghet för mig


Försökte få en fin bild men den blev bara löjlig


Bäcken från skogen...


Vindskyddet vid Veckefjärdens småbåtshamn


Inte mycket är så härligt som att sitta vid vattnet och grunna


Min favoritbild från idag!


Mås flyger över fjärden


Sorkjakt i det höga gräset (utan resultat)


Energiintag vid Hörnsjön (satsumas är en av FÅ saker jag gillar med höst/vinter)


Här rastade vi en stund och åt frukt


Jag och Zsandor njuter av solen som tittar fram


Här går stigen vidare...


... längs vattnet en bit...


Nu sätter vi lite färg på tillvaron!


Zsandor förtjänar en färgbild när solen gör att pälsen lyser!


---


Åkte på eftermiddagen och la ett blodspår till Zsandor, med ett par korvar som "skatt". Blodet var inte riktigt tinat så jag fick hacka lite på det, kan tala om att jag blev blodig på hela händerna, tur att jag hade mycket papper och vatten... Sen hämtade jag honom och han var hyfsat duktig, men inte lika duktig som han skulle vara om jag fått ändan ur och lagt fler spår än jag gjort sista tiden. Men det blir så när det är sommar, då är jag hellre bara ute än att hitta på saker, när det blir kallare känns det mer meningsfullt att faktiskt hitta på aktiviteter eftersom man inte längre bara kan vara på samma sätt. I alla fall inte om man har en nakenfis-hund.


Spårhunden med sin fina scarf!


Trollet kikade på oss och undrade nog vad vi gjorde...


Långa turer i härligt väder

Igår gick vi upp till berget och var ute i fem timmar, solen sken så vi kunde liksom inte slita oss från skogen... på hemvägen träffade vi en portugisisk vattenspaniel-blandning som Zsandor busade med en stund, de hade jättekul! Sen var det vila i soffan och lite bus med leksaker inne resten av kvällen.

Idag blev det återigen en lugn tur med hela familjen. Men lugn menar jag att Zsandor mest går kopplad (dels för att vi går på såna ställen där vi möter folk och dels för att Kristofer blir så nervös när Zsandor är lös, tror att det finns björnar bakom varenda gran) och vi går mest längs stigar och leder.

Vi gick via Hamptjärn upp till Småtjärnsstugan och fikade, jag hade med mig en ny gästbok till stugan då de gamla är fullklottrade. Ingen direkt fin men bättre än inget, vill själv ha något att läsa när jag går förbi och jag tycker idén med gästbok är hur bra som helst! Sen över myrarna och ner i skogen, fotade en hel del. Till slut hamnade vi i "gläntan" som vi kalllar det, Zsandor vill alltid gå dit men det var längesedan sist. Där busade vi och fotade lite mer, både jag och Kristofer.

Sen gick vi hemåt och såg Teresa med sina vovvar på håll, jag vinkade men det var för långt bort och hon gick åt fel håll.




Finaste i svartvitt (påminner om en Weimaraner tycker jag)


Med en av favvoleksakerna


Hmm varför har han en krok på huvudet?




Ville ha lite omväxling...

Så vi åkte till Gimåt och gick den långa omvägen bort till Bergtjärnsberget, förbi otroligt vackra Bergtjärn (många skogssjöar/tjärnar är fina, men Bergtjärnen är nog den finaste jag vet, med högt vatten, små öar och klippor på sidorna där man kan bada på sommaren, dessutom är det häftigt med en stor sjö mitt i skogen uppe på ett berg!),
sedan vidare upp på Höglandsberget och rastade nån halvtimma. Och sen tillbaka i samma ordning men på andra sidan sjön. Det blev en bra promenad ändå, det var lättgått och folktomt och vi lyckades ändå vara ute i över fyra timmar trots att området inte är så himla stort. På vägen mot bilen såg vi en räv på kanske 10 m avstånd, den tittade på oss några sekundet och jag trodde först det var en hund, sen vände den och jag såg den härliga svansen och förstod vad det var. Zsandor också som satte efter. Men 10 sekunder kom han tillbaka och satte istället igång att bakspåra räven, han verkar tycka det är roligare än att jaga djuret själv. Vilket ju är bra!

Går inte att göra sjön rättvisa men ett försök i alla fall...


Fin skog är det faktiskt av och till


Den här gubben satt i ett vindskydd vi passerade, söt va?


Zsandor njuter av solen...


Trixade lite och fick till denna bild där man ser hur grå lillpojken börjar bli


Heldag i skogen och mera björn

Härligt nog börjar det nästan bli en vana att solen skiner på dagarna! Och ännu bättre blir det av att jag pluggar hemma nästan hela denna vecka, vilket innebär vara ute på dagarna och plugga på kvällarna.

Idag var inget undantag, jag och Zsandor har varit ute nästan hela dagen, drygt 5½ timme blev det! Oplanerat visserligen, hade tänkt vara ute runt fyra timmar så matsäcken var lite för liten, men ändå, en sån härlig dag bara flyger tiden iväg.

Det tråkiga är att idag hittade vi en stor hög björnspillning på "vårt" berg, Vitsjöberget. Trodde i min enfald att björnarna inte höll till uppe på bergen, men någon gör det uppenbarligen.






Hård dag och lite lugnare...

Igår blev en riktig långpromenad, vi var ute 4½ timme i skogen. Gick till Svedjeholmen, upp på Svedjeberget genom skogen. Hittade björnbajs och träffade mattes bekanta med Zsandors kompis Sokki. Tyvärr var det löp på gång så de kunde inte leka. Men Zsandor var rätt nöjd ändå med att springa runt i skogen så många timmar.






Idag blev lite lugnare, vi tog med husse och gick runt Höglandssjön. Två timmar tog det, vi stannde och fikade, busade, tränade hundmöten osv. Sen skulle matte och husse göra några ärenden i stan, Zsandor fick följa med och efteråt åt vi korv i stan, korvgubben gillade hundar och bjöd Zsandor på en kall korv, gissa om han blev glad!



Varm dag och långpromenad hela familjen

Idag regnade det när jag vaknade. Typiskt, eftersom Zsandor inte fått nån långpromenad på två dagar (spöregn ena dagen, skola andra dagen). Men efter frukost hade vädret ändrat sig drastiskt och solen sken.
Jag och Zsandor hade tänkt gå i skogen, klättra upp på nåt berg, men vi fick kompromissa lite med Kristofer för att få med honom... Så vi gick istället på små stigar i skogen, längs HK-leden en bit och sen via grottan ner till Hamptjärn där vi fikade, innan vi gick hem genom Svedjeholmen. Det blev ingen lång promenad, men vi var ändå ute i tre timmar (på minuten faktiskt!), vi tog det lugnt, njöt av sol och värme och fotade en hel massa, även jag! (se bilder på min "hemsida".)

Fick några lyckade hundmöten också, Zsandor har blivit så duktig, det ger verkligen hopp om framtiden...
Skjutsade husse till jobbet på eftermiddagen och gick en sväng i skogen i Gullänget men det var så lerigt och Zsandor var trött så vi gav upp ganska fort.




Lite lugnare idag

Idag blev det en promenad i berget igen, men idag "bara" drygt 2½ timme eftersom matte inte hade så mycket ork.






Underbara sol!

Strålande sol även idag!
Vi gick upp mot Vitsjöberget men jag bestämde att vi inte skulle gå upp där som jag tänkt, utan vi gick längs den gamla grusvägen bakom berget, ända bort till Hangtjärn, det tog två timmar. Jag har varit lite nojig med att vara på den sidan berget sen alla björnspår jag sett där, men just idag sade mig min magkänsla att det var rätt, och inte ett enda björnspår såg vi. Det känns skönt, nu kan jag gå där lite mer frekvent utan att vara alltför nervös, även om jag ändå kommer ha ögon och öron på skaft eftersom det har varit björn där några gånger tidigare...

Söta tassisarna börjar bli gråa efter sex års spring och bus...


Tänk att bilder aldrig kan visa hur vackert det verkligen var!


Zsandor kutade på som vanligt, njöt av frihet och sol! Vi pausade i en solig skogsdunge där det var vindstilla och åt matsäcken, sen gick vi tillbaka mot berget genom skogen, och klättrade upp på berget. Jag hittade en klippsida där det var lä, satte mig där och drack lite te och solade. Kände att jag började dåsa till av sol, värme och den harmoniska känsla jag får av att vara ute i naturen... men så plötsligt skällde Zsandor till, jag tittade upp och han stod ovanför mig på klippan och skällde - han hade nämligen tappat bort sin pipis han legat och gnagt på och ville nu att jag skulle leta fram den åt honom. Tokstolle! Ibland verkar det som att han bara låtsas nosa när han letar efter saker, för inte sällan hittar jag sakerna före honom... 


Sötaste lillpojken solar sig på berget


Nog är jag partisk - men visst är han bara snyggast?


Efter en stund gick vi vidare, på myren där det ligger rester av ett älgkadaver från i våras så hittade Zsandor en bit revben som han envist bar med sig. Till slut bytte jag den mot en leksak och kastade ut den i Småtjärn, för Zsandor verkade ha fått för sig att han skulle ha med den hem... uäck! 


Vi kom tillbaka till bilen efter nästan fem timmar! Jag hade inte planerat att vara ute så länge, men det var ju så härligt!


Personspår!

Idag började vi dagen med att gå ner till sjön alla tre, Zsandor kan inte gå lös där så vi aktiverade honom med bus och träning istället. Vi var ute ca 1.40 innan matte och husse skulle iväg till stan en sväng.

På eftermiddagen cyklade jag och Zsandor till skogen vid Hållänget där jag lagt ett personspår på ca 250 m. Han var väldigt duktig, ramlade ur ett par gånger men hittade snabbt tillbaka. På slutet fick han hitta en burk med leverpastej, gissa om han blev glad över det! Jag är glad att det gick så pass bra, vanligtvis spårar vi blodspår men jag har varken klövar eller blod hemma så det fick bli ett vanligt matte-spår. Det dög ju bra det också, men när det är blod med så blir Zsandor ännu ivrigare... Ska nog köpa en burk blod och lägga nytt spår snart igen, men klövarna får vara, de är så äckliga att ha i frysen. Det går lika bra att avsluta med nåt gott tycker jag, vi gör det ju ändå bara för skojs skull, inte för att bli några proffs. (Skulle gärna ha en hund till eftersök men Zsandor är för skotträdd, för liten och för väderkänslig.)


Bloggen 2 år

Igår, den 1 oktober fyllde den här bloggen 2 år!
Såg att inläggen var mer spännande i början, jag skrev mer detaljerat om vad vi gjort och hade mycket mer bilder. Men nåja.
Idag blir det ingen bild, vi var ute i Mycklingsterrängen tre timmar trots duggregn och blåst. Sen har Zsandor fått tillbaka "sin" matta som varit på tvätt, gissa om han blev lycklig! Han har inte kunnat rulla sig på den på flera veckor, så det tog han igen med råge idag!
Tyvärr har han fått tillbaka såret på snoppen som han "brukar" få på hösten, jag tror det var två år sen sist men är inte säker, det kan varit förra året också, ska kolla på bloggen om jag skrivit något om det. Jag har kvar salvan från sist, ska kolla om den fortfarande är brukbar, isåfall blir det tratt för stackers liten!

RSS 2.0