Skogsrus och present

Det märks på Zsandor när han inte sprungit på två dagar, idag var vi ute dryga två timmar i skogen och han sprang som han hade eld i baken nästan precis hela tiden! Han rusade fram och tillbaka på små snöiga stigar och så lekte vi massor med pinnar och Zsandor hittade bränd korv under gallret till en grill som hans snälla matte plockade fram till honom. På hemvägen hörde vi glassbilen och fick lite träning på det.

Idag fick Zsandor dessutom en present av sin snälla matte, nämligen denna:

image525

Gissa om han blev glad min lilla älskling!

Zsandors påsk!

Påsken har tillbringats hemma i Väsby hos mattes föräldrar till Zsandors stora glädje! Han trivs verkligen jättebra där, blir en helt annan hund än han är i Sundsvall. För det första är det såklart jättekul att träffa familjen och My, men framförallt tror jag det handlar om att det är mer folk i huset (=mer uppmärksamhet, mer action) och att vi är ett helt gäng på långpromenaderna vilket såklart är jättekul för honom! På torsdagen när vi kom fram gick han runt och viftade på svansen nästan hela kvällen, och gick runt till olika familjemedlemmar och tryckte sig mot dem för att bli kliad. Zsandor är ju som bekant inte speciellt förtjust i folk, de han verkligen gillar kan man räkna på tio fingrar, men det är härligt att se hur mycket han älskar mina föräldrar och brorsan! Inte så konstigt kanske med tanke på att han har vuxit upp där och i det huset. Dessutom vet jag han tycker det är mycket bättre att ha ett helt hus att springa runt i, och dessutom en trädgård, jämfört med en liten trång lägenhet utan trädgård... men vilken hund skulle inte tycka det?


image516
På framsidan hemma var det snöfritt, Zsandor tycker det är skitbra

På långfredagen blev en riktig heldag för mig och hundarna. Medan mamma och pappa var i kyrkan på förmiddagen gick vi bort till Vik som ligger några km hemifrån, jag gick där med Dilba och Tigra för några år sen men sedan dess har det inte blivit av konstigt nog. Vi gick in i skogen via Tollarklubbens plan, passade på att tjuvlåna agilitybanan litegrann eftersom My tycker sånt är så kul. Sen gick vi en bit på spåret och svängde ut på en äng som gick bort till Väsby golfbana, jag blev förvånad eftersom jag trodde den låg längre bort, men det passade perfekt! När vi gick hemifrån snöade det men nu kom solen fram och det blev varmt! Vi gick längs golfbanan länge, svängde upp i små skogsdungar och såg rådjur som Zsandor missade. Satt en stund och solade medan hundarna gick runt och nosade, åt harbajs eller nåt och bara njöt! Det var väldigt varmt i solen och det var helt underbart med snöfria skogsdungar och torrt gräs på ängarna. Golfbanan är mycket större än den vi har hemma i Övik och finare med skog runt och små dungar här och var, där skulle vi kunnat tillbringa hela dagen men jag hade lovat mamma att vi skulle gå ut efter lunch också så det fick räcka med två timmar.

Efter lunch gick vi som sagt ut igen, jag, vovvarna, mamma och pappa. Vi gick skogen till fårhagen där det också var vår, det är en av de finaste platserna jag vet: ängar med små stenar och nåt gammalt stenröse, härlig utsikt, massor av djur som rör sig i området, både rådjur, älgar, harar, rävar och vildsvin...  Zsandor fick syn på några rådjur som stor längst bort i hagen och jag gav honom tillåtelse att springa, tala om lycka! När det gäller rådjur är det ingen fara eftersom han aldrig jagar dem, han vet att det inte är nån idé utan springer bara efter några tiotal meter innan han stannar, och det var likadant nu, men kul tycker han det är! Sedan gick vi runt den nya slingan vid Vallensjö naturreservat, tillbaka till fårhagen igen där vi lekte med leksaker innan vi gick hem den nya promenadvägen till Ekeby. Det blev två timmar till så ni kan ju tro att hundarna var trötta på kvällen sen!


Passade på att fota vovvarna lite på framsidan där det var sol!
image517

image518

image519

Påskafton blev lite lugnare, vi gick ut hela familjen (utom Marie som var i Karlstad) på förmiddagen, förbi de nya fula husen där det tidigare var ängar där Zsanor och jag brukade leka, ner till Bollstanäs och Norrvikens strand, sedan hem.

image521
Pappa med vovvarna vid Bollstanäs

Sedan åkte vi människor till släkten för att fira påsk så hundarna fick vara hemma och vila, Zsandor passade på att lägga sig där solen sken in genom fönstret så han kunde sola. På kvällen fick de en halvlång promenad till och sen var det mys i soffan.

image520
Är det för kallt ute får man sola inne!


Annandag påsk åkte vi på utflykt till Sättra friluftsområde och följde en relativt ny led som går genom härlig skog som periodvis påminner lite om norrlandsskogarna och periodvis är typiskt uppländsk med härliga ängar, lövskog och lera! Tyvärr var det också en del snö på marken här och var, och väldigt kallt i luften. Annars hade det varit perfekt med matsäck så vi hade kunnat vara ute ännu längre än de 2.15 vi orkade med. Promenaden var i alla fall härlig trots kylan och hundarna hade fullt upp, Zsandor med att följa djurspår och My med att bråka med pinnar. Den här turen ska vi definitivt göra om när det är varmare och då bestämde vi att vi ska ha två bilar med oss och ställa den ena i Runsa och sedan gå hela vägen bort, det blir en lååång promenad, men det är verkligen lättgången omgivning och väldigt vackert eftersom man går vid Mälarens strand nästan hela tiden.

På kvällen åkte matte och Zsandor till Patrick, ännu ett kärt återseende där Zsandor visade hela garnityret av glädje när han skulle hälsa!


image522
Snygging i solen!

image523
Härligt att springa på ängar!

image524
Zsandor och Peter vid stranden

I måndags (annandag påsk) var vi hos Marie, Rickard och Kristian på dagen så hundarna fick nöja sig med en kort skogspromenad på morgonen, men på kvällen innan middag gick vi en långis i skogen.

Och igår gick jag och vovvarna ut ett par timmar innan vi skulle åka hem till Sundsvall. Det var tyvärr den allra härligaste dagen på hela långhelgen eftersom det inte bara var sol utan också plusgrader och varmt, så det var synd att de andra jobbade. Vi gick till fårhagen och sen skogen bakom naturreservatet, också en massa härliga öppna vårängar! Zsandor sprang som en liten tok över ängarna efter djurspår och när han kom tillbaka hade han sträckt sig i benet och haltade resten av dagen. Idag har Zsandor fått vilodag med bara en 40 min promenad som mest, nu ligger han och tuggar på ett gott märgben han fick med sig hemifrån, lagom träning för honom när benet behöver vila!


Duktig vovve!

Idag var jag och Zsandor ute på en långpromenad på två timmar efter jobbet. Det har kommit ca 1 dm nysnö så det var mysigt att vara ute. Zsandor fick springa lite lös, vi lekte med leksak och pinnar och så var han jätteduktig i en kritiskt situation: han var lös och såg en annan hund, jag var en bra bit bakom. Han ställde sig och stirrade och fundera antagligen på om han skulle sticka dit eller ej,  varpå jag direkt vände och gick åt andra hållet och så fort han tittade åt mitt håll slängde jag ut några godisar, då kom han direkt! Jag blev jättestolt över att han valde mig (och godisarna) framför den andra hunden! Tror det var en ganska bra taktik att gå iväg för då får han inget stöd från mig att springa fram heller. Men nästa gång går det antagligen inte lika bra, även om han blivit duktigare på det här. Jag har mejlat Hundens Hus idag och frågat om inkallningskursen i april blir av, samt om vi får plats, för det tror jag skulle vara jättebra för oss båda!

Väl hemma var det dags att duscha Zsandor eftersom vi snart ska till sthlm och mamma alltid klagar om han är fettig i pälsen - och nu var han så fettig att knappt ens jag kunde klia honom :-)

Helg i Övik

I helgen har Zsandor varit hemma i Övik igen, men en "kort" helg den här gången, bara fredag kväll till idag eftermiddag. Igår chansade vi att åka ut till Skagsudde eftersom snön börjat försvinna. På väg ut mot havet var det väldigt lite snö och även ute på klipporna men det var ändå halt. Vi var där ca 1½ timme men gick inte så långt eftersom det är svårt att gå på hala klippor (inte för Zsandor visserligen, han springer rakt upp för ishala klippor som den enklaste sak i världen). Zsandor tyckte det var lite trist att det var kallt och att vi inte gick lika långt som vi brukar när vi är där, men han fick ändå springa runt lite och leka med leksaker så helt missnöjd var han ändå inte.


image512
Zsandor vid väderstationen (den som omnämns i land- och sjöväderrapporten)

image513
Zsandor och matte på väg ner mot havet där klipporna var torrare

image514
Zsandor busar med en stackars pipis!

---

Idag tänkte vi ta en långpromenad i bergen i Svedjeholmen men det var för mycket snö så vi fick hålla oss till de upptrampade stigarna istället. Vi gick upp till Vitsjön, satt där och fikade i solen tills vi började frysa, sedan gick vi till Hamptjärn och hem via elledningarna. Förutom att matte frös och Zsandor inte kunde vara lös eftersom det var så mycket folk och hundar ute, så var det en väldigt trevlig promenad med strålande sol och fågelkvitter! Jag har nog aldrig sett så mycket folk ute i skogen där borta på samma gång, det brukar vara förvånande bara att möta fler än en person i skogen vanligtvis... men bra träning för Zsandor med lite hundmöten.
Nu är Zsandor och matte "hemma" i Sundsvall igen, Zsandor verkar ganska nöjd även om jag det är tydligt att han trivs bäst hemma i Övik...

image515
Zsandor och matte i Svedjeskogen


Alla bilder av husse Kristofer-foto.se


Vårigt vid havet

Vi har faktiskt hunnit med en hel del roliga aktiviteter de senaste dagarna. Både torsdag och fredag var vi ute i skogen efter jobbet så Zsandor kunde springa av sig, han fick bara springa lös ca en timme båda dagarna men han var nöjd ändå!

På lördagen åkte vi ut till Alnö, vi hade en himla tur med vädret för när vi vaknade var det snöblandat regn i ofantliga mängder men när vi kommit ut till Alnö var nederbörden borta och faktiskt kom solen fram efter ett litet tag! Vi åkte ut till fiskeläget Spikarna efter tips, husse var nöjd för han kunde fota en massa på havet, matte och Zsandor halkade runt lite på klipporna och njöt av barmark i skogen ovanför. (Se fina bilder i mattes blogg.) På eftermiddagen tränade vi lite inne, Zsandor har blivit riktigt duktig på att plocka upp sina leksaker och lägga dem i leksakskorgen!

Idag gick vi ner till Sidsjön, vädret var rätt trist med stora mörka moln men det var varmt och fåglarna sjöng så vi trivdes bra ändå. På slutet visade sig faktiskt solen lite också. Vi var ute i nästan tre timmar, men Zsandor hade bara gått kopplad så han hade ändå energi kvar, vi tränade lite hemma också innan vi kröp ihop i sängen och vilade. När husse gått till bussen sken solen så jag och Zsandor tog en till promenad på nästan en timme, vi gick lite i skogen närmast och satt en stund i solen och tittade på en fotbollsmatch, det är bra träning för Zsandor tycker det är lite läskigt med höga ljud och det var det mycket av där.

Bilder av husse (Kristofer-foto.se)

image509
Matte och Zsandor vid havet på Alnö (det ser ut som vår men blåser kallt)

image510
Mys vid havet!

image511
Zsandor får bära Naturfotoforums maskot Naffo på ryggen


Bättre med bil tycker Zsandor

Vi var som sagt hemma i helgen, man kan verkligen se hur Zsandor njuter av att vara hemma... så himla skönt bara små saker som att gå ut kortpromenaderna i området: knappt några bilar, villor och skogsområden istället för höghus och trottoarer med massa bilar bredvid. Zsandor är helt enkelt gladare hemma än här i stan, vilket kanske också beror på att matte också är det och att matte dessutom är ledig de dagarna och har massor av tid.

På lördagen var vi ute med bilen några timmar för att provköra, det passade bra eftersom det var snöblandat regn och allmänt tråkigt väder. Vi åkte bla. ut till Dekarsön där vi gick ner till vattnet och tittade, Zsandor var med när vi var med klassen där precis i början av utbildningen, han trivdes väldigt bra som kunde springa lös hela dagen och kvällen medan vi hade lekar och badade bastu.

Igår åkte vi till GImåt och gick långa rundan upp till Bergsjön, det var massor av snö så vi fick verkligen plumsa fram. Det tog två timmar runt fast det brukar ta ca 1½, så mycket snö var det. Men Zsandor hade jättekul i snön!
På eftermiddagen åkte vi hem till Sundsvall igen, med bilen! :-)
Inte minst Zsandor är glad över att bilen är här för då kan vi ta bilen till skogen efter jobbet istället för att gå flera km på avgasfyllda trottoarer. Idag åkte vi till Sidsjön (det tog 5 min - att gå tar 40!) och gick runt, men det var mörkt så Zsandor hade inte så kul, han gillar inte mörker.

RSS 2.0