Nytt moment, ny kompis och snöiga promenader

Nu är helgen nästan slut, imorgon bär det av tillbaka till Umeå igen och jag tror inte Zsandor direkt sörjer över det... Helgen har varit lugn (tråkig?) för honom eftersom matte varit dålig, men trots det har han fått långpromenader på minst två timmar både fredag, lördag och söndag. Igår hade han dessutom turen att träffa en ny kompis, en korthårig vorstehtik vid namn Kira som är exakt nio dagar äldre än honom. Hon var jättego, synd bara att Zsandor var mer intresserad att spana efter husse som var nere vid sjön och fotade än att leka med henne.
Idag gick vi en sväng i skogen eftersom matte var lite piggare, men det blev inte länge eftersom det var så mycket snö att det mest var jobbigt att gå utanför stigen (matte fick inte anstränga sig). Så vi gick runt lite på berget och ner till Hamptjärn, sen gick vi hem via trottoarer och vägar där det var lättare att gå. Inte så kul men ändå mysigt i den fallande snön, och matte hade faktiskt träningsvärk i benen efteråt.

Den här helgen har vi börjat träna in ett nytt moment eftersom apport sitter så pass bra nu att det inte är lika kul att träna, vi har börjat lära Zsandor att plocka upp sina leksaker från golvet och lägga i sin leksakskorg. Lär ju dröja ett tag innan han verkligen förstår på bara kommando, men än så länge går det bra när leksakerna ligger bredvid korgen och matte pekar. Han tycker det är skitkul!

image437
Inte så bra bilder men ni ser hur mysigt det är med all snö.

image438
Zsandor var lite kinkig ibland, han föredrar barmark.

Nytt täcke

Idag blev det ingen skogspromenad eftersom matte inte mått bra, men däremot gick vi en lugn och mysig promenad runt hela Höglandssjön på två timmar. Det var härligt, solen sken och under natten hade det snöat så allt var vitt och fint. Vi mötte en massa folk förstås och tio olika hundar, vilket var jättebra för Zsandor behöver träna på hundmöten eftersom han mest är i skogen... han var hur duktig som helst, i början mutade jag lite med godis för att få hans uppmärksamhet men de sista hundarna vi mötte tittade han knappt på utan gick bara fint vid min vänstra sida *stolt*.

Nu har äntligen obtrack-täcket kommit, det var tur att det kom idag annars hade vi fått vänta tills nästa helg eftersom vi är i Umeå på vardagarna (utom idag), och vi vill ju börja använda täcket så fort som möjligt!
Zsandor fick öppna paketer själv och blev nog lite besviken när han såg vad det var, men det roliga var att han såg inte ledsen ut när vi provade täcket, vanligtvis ser han ut som världens mest deprimerade hund när han har täcke på sig inomhus men det här verkade kännas bra. Och det får vi verkligen hoppas, det här är det dyraste han nånsin fått av mig (nästan 900:-), förutom all veterinärvård men det kan väl knappast räknas som presenter....

image436
Såhär snygg är Zsandor i sitt nya täcke!

Utforskning av Umeås vildmarker

Japp nu kommer äntligen en uppdatering om vad Zsandor har sysslat med hela veckan.

På dagarna när matte och husse varit i skolan har Zsandor varit hos dagmatte, en dag fick han dock vara hemma eftersom det var så få timmar vi var borta. Den lediga dagen ska jag skriva mer om nedan.
Zsandor stortrivs i stugan, jag tror nästan han trivs bättre där än hemma i Hörnett, det är ju på landet... han tycker som jag sagt tidigare det är bra utan TV och internet, han tycker det är perfekt med matte och husse på madrasser på golvet och nu när vi möblerat om lite så står ett rum tomt och ni kan ju räkna ut vad det blivit av det: ett lekrum till Zsandor! Helt perfekt att kasta runt leksaker i eller leka med kongen som annars bara fastnar i möbler.
Men det bästa av allt är att de allra flesta stugorna runt omkring står tomma. Vi har som sagt hyresvärden ca 50 m bort och åt andra hållet några hundra meter bor gubben med pointrarna. Däremellan och därefter är det folktomt, vilket innebär att Zsandor kan gå lös på kort promenaderna. När det är mörkt gillar han inte att vara ute, men nu älskar han det, han får nämligen springa runt lös med bara reflexvästen på sig. Han har skitkul, man ser vekligen på honom hur lycklig han blir av att få springa utan koppel. Tyvärr glömmer han lätt bort att göra det han ska (kissa och bajsa). :-)

image434
Såhär ser det ut på våra promenader runt sjön där vi "bor"


En annan skitbra sak är att vi kom på att om man går upp i skogen ca 100 m från stugan (där det inte gick att gå förra veckan men nu har det fryst på och nån underbar människa har kört upp ett perfekt spår med skoter), så kan man gå en skogspromenad som tar ca 25 min, perfekt som morgonpromenad! Dessutom kan man gå en längre sträcka där, men den har jag inte hunnit testa ännu eftersom det oftast är mörkt när vi kommer hem på dagarna.
Så ni kan tro att Zsandor inte vill komma hem igen där de flesta promenaderna är koppelpromenader runt villorna, jämför det med att få springa helt lös och busa som man vill... Zsandor ska bo på landet och ha skogen utanför knuten, utan bilar, utan massa folk... det är nog hans dröm att bo så på heltid!

---

I onsdags hade vi alltså en "ledig" dag, så då passade vi såklart på att åka till Tavelsjöleden som går mindre än 3 km från vår stuga.
Vädret var alldeles perfekt, några minusgrader och strålande sol. Zsandor fick ha en tröja på sig och det enda som egentligen var synd på promenaden var att vi inte hade ett till täcke till honom med eftersom han frös när vi tog en paus. Annars var det helt underbart, vi gick mellan 8 och 10 km, var ute i tre timmar och det räckte mer än nog. Det är jobbigare att gå i snö än på barmark, trots att en stor del av leden var upptrampad, i början (och slutet) var det tom kört med bil eller något så där var det skönt att gå!
Zsandor älskade det såklart, än så länge är det så pass lite snö att han kan springa ganska obehindrat in i skogen och då kan han tom tycka snö är roligt att döma av hans beteende.

image425
Glad busig Zsandor hittar ofta pinnar att leka med

image426
Härlig vinterdag med frost på träden

image427
Mattes favoritkillar!

image428
SötNOS

image429
Zsandor har tittat på utsikten från Vallberget

image435
Vid Stor-Tavelsjön (som konstigt nog är mindre än Tavelsjön) rastade vi och gjorde upp eld

image430
På rasten fick Zsandor låna lite kläder av matte eftersom han frös

image432
Vandrar i godan ro

image431
Zsandorini glad

image433
När vi kom hem sov både Zsandor och husse gott

Stadspromenad

Igår och idag har det blivit lite lugnare promenader eftersom matte är förkyld och inte ska anstränga sig så mycket. Igår gick vi ner på golfbanan där Zsandor fick springa och busa, sen gick vi via Hörnsjön och skogen hem. Idag åkte vi in till stan och gick strandpromenaden, förbi Arenan och bort till hamnen med alla båtarna, husse fotade medan matte och Zsandor mest gick och myste.

Zsandor fick ha på sig sitt förhatliga blå täcke (det är visserligen varmt och skyddar mot snöfall, men är stelt och täcker inte så bra), men matte har beställt ett nytt täcke idag, från Obtrack så snart blir det bättre! Vi har ju alltid haft problem med det här med täcken, första året sydde jag ett täcke till honom av galon och fleece som var bra, men det växte han ju såklart ur ganska snabbt. Sen köpte jag det här blåa täcket för några år sedan som ingen av oss egentligen nånsin gillat, det är okej när det snöar mycket, däremot går det knappt att röra sig i tycker Zsandor och jag förstår honom.
Vi har köpt ett antal stickade tröjor från Rusta till honom, men det är svårt med storleken, vi har haft ett enda som var bra i storleken men det lyckades han slarva bort ute i Gullvik... resterande har varit lite för små så jag har varit tvungen att sprätta upp runt frambenen och töja ut dem så mycket det går. Dessa tröjor är okej när det är runt nollan och barmark, men inte när det är snö för de blir direkt snöiga och blöta på magen när Zsandor springer i snön och det är ju inte så trevligt.
Förra året köpte jag en fleeceoverall till honom, riktigt heltäckande och ser ut som en pyjamas - folk tittar och skrattar åt honom när han har den på sig... :-) men han gillar den, inte just när jag satt på honom den, men när han börjar gå och märker att den faktiskt är skön, den håller honom riktigt varm och är lätt att röra sig i. Men den är ju lite för mycket när det bara är några minusgrader eller när man inte ska vara ute så länge, dessutom åker den upp vid tassarna så det gäller att ha lite koll. Men jag är ändå jättenöjd med den, för de riktigt kalla dagarna.
Jag har spanat på obtrack-täcke flera år faktiskt, de har ju oerhört bra rykte och verkar jättebra: täckande, stretchiga och mjuka, men ändå vattenavvisande så de tål att det snöar osv. Jag har bara inte haft råd att köpa nåt, eller rättare sagt tyckt det är alldeles för dyrt för ett jäkla hundtäcke... men nu har jag råd och orkar inte hålla på och krångla längre, vill ha ett bra täcke för hela vintern. Bara att acceptera: har man en pinscher som ska kunna vara ute på vintern så måste man ha ett bra, skönt, praktiskt täckte. Kosta vad det kosta vill!

(Det är en hel vetenskap det här med hundtäcken när man har en korthårig hund.)

image423

image424
Foton av Kristofer Wallmark - Natur(liga) bilder

snötäckta berg, fallera!

Ska först skriva lite om Zsandors vecka. Vi har som sagt varit uppe i stugan sen i söndags, det har varit mycket skola för matte och husse, då har Zsandor fått vara hos dagmatte Ulrika eller varit hemma själv när det bara rört sig om några timmar.
Zsandor trivs jättebra i stugan, det är lite större än vår lägenhet men framförallt är det större fria ytor, vilket han tycker är jättebra att leka på. Extra bra är det att matte och husse inte har TV och inte sitter så mycket framför datorerna, mer tid att leka, träna och gosa med honom!
Tyvärr har det varit mörkt när vi varit ute och gått förutom en gång, så några bilder har vi inte ännu och vi har inte kunnat utforska området så mycket ännu. Tavelsjöleden går väldigt nära så dit ska vi ta oss någon dag snart, och sen har vi kollat lite i skogen precis utanför och där finns visst några olika leder som en granne som har pointrar tipsade om, men nu var det så blött där så vi får vänta tills det frusit på lite mer innan vi går där. Än så länge har vi bara gått runt sjön, det är bilväg men nästan ingen trafik alls så det är ganska bra.

image418
Husse och Zsandor myser i stugan, där vi sover på golvet (toppen tycker Zsandor!)


---

Idag fick Zsandor sin första ordentliga långpromenad på flera dagar. Matte var inte riktigt pigg men struntade i det (dumt nog) och vi var ute och gick på snöiga berg i tre timmar. Det var faktiskt jättemysigt, jobbigt i början när man gick uppåt eftersom snön gör att man inte ser om det är is eller gropar, men när man väl vant sig gick det jättebra. Snön var precis lagom, nån halv dm tjock och sådär härligt lös som Zsandor gillar. I början hade han tröja på sig men den blev så blöt under magen så jag tog av den efter en stund, och då blev det fart på honom! Han kutade runt som en galning och det syntes verkligen på honom att han inte fått springa ordentligt på många dagar, han såg så lycklig ut!

image419
Härligt att se solen igen efter många dagar med grå himmel

image420
"Matte det här är ju kul!"

image421
Självklart går vi inte efter stigar, passar på att gå i skogen så länge det går... :-)

image422
Riktig vintertavla!

Zsandor ska flytta!

I alla fall på veckorna. Eftersom matte och husse pluggar i Umeå så är det mycket pendlande, och resten av den här terminen kommer de behöva vara så mycket i skolan att det inte funkar att pendla, det kommer vara i snitt fyra dagar i veckan och långa dagar, det funkar varken för Zsandor eller matte och husse att köra upp och ner varenda dag då. Så husse och matte har fått tag på en liten stuga några mil norr om Umeå där vi ska bo på veckorna, Zsandor ska fortsätta vara hos dagmatte vissa dagar, medan de kortare dagarna får han vara i stugan. Detta innebär såklart helt nya rutiner, det blir svårare att hinna med skogspromenader varje dag eftersom det blir mörkt tidigare, men vi kommer bo lite större och det får bli mer inneaktiviteter eftersom matte och husse dessutom kommer ha varken TV eller internet (hurra! tänker Zsandor som hatar de där burkarna). Och de lediga dagarna har vi nya skogar och leder att utforska, samt att morgonpromenaderna kommer bli mysigare där ute på landet. För mer info läs mattes nya blogg.

88888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888888

                                                                                                                               jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjhhhj                      


---

Eftersom det här är Zsandors blogg så tyckte han det var dags att han själv fick skriva några rader. Han låg bredvid mig i soffan och la upp tassen på tangentbordet. Vad han menar med ovanstående tänker jag inte ens försöka reda ut, kanske Pepsi förstår?

Över helgen var jag ju bortrest så Zsandor har varit med husse under tiden, gått långa koppelpromenader, busat och tränat inomhus. Igår efter skolan gick vi upp till gläntan där vi busade med leksaker och råkade kasta upp hans stora pipgris i ett träd. Den hänger fortfarande kvar där, men vi ska ta ner den någon dag.

Idag gick vi upp vägen jag hittade när Pepsi var här, det var första dagen med minusgrader och fullt med frost överallt, jättevackert! Jag hade med en tröja till Zsandor men han höll sig varm när han sprang så han slapp den.
Efter att ha kommit upp på berget så fortsatte vi under elledningarna, kom ner via ett kalhygge och sen hittade vi Höga Kusten-leden som går från Paddal och upp mot småtjärnarna.
Det blev en krävande men skön och mysig vandring på tre timmar, härligt för Zsandor att få en riktigt långpromenad då han kan vara lös! Väl hemma var det ordentligt tassvård och sen sova som gällde för honom (och matte).


image413
Zsandor trivdes i frosten, solen höll honom varm

image414
Matte fullt påklädd men Zsandor är naken

image415
Finaste vovven

image416
När vi stannade för fika fick Zsandor ha tröja på sig för att inte börja frysa, det gillade han inte

image417
Försöker hjälpa Zsandor ner för berget men han vill inte 
                                    
Bilderna är tagna av husse Kristofer.

RSS 2.0