Mysigt i solen

Idag gick vi upp på Hamptjärnsberget trots att matte egentligen var sjuk. Vi var ute i ca 3.40 men gick inte alls långt, var mest på ett av våra favoritställen på berget och njöt av och sol och sista lediga dagen för matte innan skolan börjar. Dessutom börjar jakten imorgon och då kan vi ju inte gå på våra vanliga ställen på ett tag...


Stackars tass!

Idag fick matten nog av att vila, det var ju hyfsat fint väder ute efter allt regn. Så in med hund och ryggsäck i bilen och åkta till Myckling, våran standardtur runt där är relativt lätt att gå så det passade ju bra tänkte jag, man ska inte anstränga sig när man inte är frisk.

Zsandor fullkomligt strålade av lycka av att få springa i en av sina älskade skogar, han har ju haft tråkiga innedagar ända sedan i måndags. Egentligen har det inte blivit nån riktig långpromenad förrän förra onsdagen här hemma, för när vi var i Sthlm så gick vi visserligen några timmar åtminstone två gånger men jag var ju sjuk så det gick sakta och oftast fick Zsandor vara kopplad. Men det tog han igen nu med råge!

Och envis som jag är tröttnade jag på stigen och började klättra lite uppför ett berg istället, tyvärr råkade jag trampa på Zsandors tass, samma tass han bara några minuter tidigare blivit biten av en pissmyra i. Han skrek till och började halta, just då kom solen fram så vi passade på att ha en liten rast. Zsandor stackarn verkade ha riktigt ont för han ville inte stödja på tassen, han la sig i godan ro på den torra mossan och passade på att vila... Plötsligt flög han upp som skjuten ur en kanon, det visade sig att han lagt sig på en plats där det kryllade av myror, så han hade fullt av myror på hela benen och magen! Inte kul för en korthårig pinscher, som tur var så var det vanliga svartmyror och de bits ju inte så hårt. Men matte tog hand om det åt honom, jag tog tag i honom och sopade bort varenda liten myra, för i hans takt hade det tagit timmar (han biter nämligen bort dem en och en). Sen la han sig på en annan plats och solade lite och när vi till sist gick vidare var tassen "läkt"!  Det blev bara 2½ timme i skogen, men det får räcka medan matten är sjuk.


Zsandor var ändå rätt nöjd efter vårt lilla äventyr


My leker med pinne hemma i Fresta


Zsandor och My har dragkamp i Frestaskogen


Fjällturer och ren-längtan

Zsandor har varit i Hemavan en vecka och vandrat i fjällen. Tyvärr kan han inte vara lös överhuvudtaget, dels för att vi mest gick i Vindelfjällens naturreservat och dels för att det var renar typ överallt. Zsandor älskar renar. Han skulle nog sälja sin ena baktass eller en årsranson vom om han fick jaga renar. Men även med koppel blev det jobbigt, vi var ute 6½ - 7½ timme varenda dag förutom på söndagen då matte mådde dåligt. Under dessa timmar gick vi såklart inte hela tiden, vi rastade kanske 1½-2½ timmar också, men vi gick långt. Och Zsandor nosade efter renar hela tiden, det var ett hårt jobb eftersom renarna hade gått överallt där vi gick, det var både spillning och spår precis överallt. När han fick syn på renarna gnällde, skrek och skällde han, jag har aldrig hört något liknande!



Zsandor i sin fjällutrustning, det imponerande Obtrack-täcket

Vi hade faktiskt riktigt hyfsat väder, halva tiden var det växlande molnighet eller sol och precis lagom varmt för att gå på fjällen eller sitta och rasta, dock för varmt för att gå uppför, vilket vi gjorde ungefär halva tiden... de andra dagarna var det molnigt med några regnskurar, men det gick bra ändå. Zsandor hade sitt obtrack-täcke på sig dessa dagar och jag är så himla imponerad av det täcket, han blev aldrig kall eller blöt där täcket sitter, inte ens när det regnat ordentligt en lång stund, dessutom är det vindtätt vilket nog var skönt när vi var uppe på någon blåsig fjälltopp!

Zsandor har verkligen haft en toppenvecka! Förutom allt vandrande har han solat mycket, lekt med leksaker och resten av tiden mest sovit. Han var så trött på kvällarna och mornarna att jag nästan fick dåligt samvete över att släpa med honom på ännu en vandring... Men nu har han nog tagit igen sig, vi har varit hemma två dagar och varit ganska mycket ute, tre timmar igår och fem idag, och han är lika pigg som vanligt. Det måste tyda på att han har bra kondition min lilla pojk!

Här kommer lite bilder:


"Oj vad det forsar i den här bäcken!"


"Usch måste jag verkligen ner i det kalla vattnet?"


Vadar i glaciärvatten, det var KALLT! (Matte och husse var också tvungna att vada över så vi vet!)


Värmer sig i solen efter det kalla "badet"


En härlig paus i solen efter några timmars vandring!


"Titta mat!" Zsandor äter bär som inte är blåbär, det fanns enorma mängder och han åt typ hälften av dem


Zsandor och matte NJUTER!


Nåja man kan inte springa så långt med koppel... Hemavan i bakgrunden nere till vänster


Simmar efter leksak en varm och solig dag i en liten fjälltjärn


Man blir TRÖTT av allt fjällspringande och busande!


Imorgon åker vi till Väsby till mattes föräldrar och Zsandors första hem, vi ska vara där en knapp vecka om det blir som planerat. Ska bli så kul!


Mot fjällen!

Zsandor har haft en jättetråkig helg eftersom matte varit väldigt förkyld, igår gick vi en sväng ner till sjön men annars har det mest bara blivit kortisar och vistelse på uteplatsen. Men imorgon åker vi till Hemavan!


Flasknos

Zsandor har haft en ganska tråkig helg, matte har jobbat kväll och husse har jobbat natt, och till på köpet har matte varit väldigt förkyld så dagarna har inte innehållet så mycket kul. Igår skulle vi ut och plocka blåbär efter middagen men det är verkligen ett dåligt bärår, vi fick ihop en liter sen tröttnade vi, Zsandor trivdes däremot bra ute på vårt blåbärsställe trots att det var rätt kallt.
Idag har vi varit ute i skogen drygt två timmar och gått på berget, matte var tråkig och satt ganska mycket och vilade, sen har det blivit en del solande på uteplatsen. Det är kanske lite dumt eftersom vi borde vara i hårdträning inför fjällvandringen nu, men bättre att vila upp sig och blir frisk tycker matte.

På måndag åker vi till Hemavan en vecka, vi har längtat sen tidigt i våras när det blev bestämt och snart är det dags! Nu hoppas vi bara på bra väder så Zsandor slipper ha regnkläder på sig... Ser så mycket fram emot att åka, och from fredag är matte och husse lediga i drygt tre veckor innan skolan börjar så Zsandor har en hel del kul att se fram emot! :-)


Så här ser Zsandor ut genom husses nya fisheye-objektiv, en riktig skönhet! Eller...?

RSS 2.0