Solande och privatträning

I helgen har husse varit här men det har varit lugnt för Zsandor ändå eftersom matte inte är helt frisk än. Igår var vi dock ute länge, ca 3½ timme även om vi inte gick så långt. Vi åkte till Hulistugan igen och gick en sväng i skogen längs ett spår som säkert är jättebra när snön har smält men nu var det mest blött. Vi gick tillbaka samma väg och var nere vid samma skogsdunge som förra veckan där vi lekte lite och gömde oss för det lilla regnet när det kom. Sedan gick vi tillbaka till Hulistugan där vi satt och fikade, solen kom fram på riktigt och sen satt vi där i gräset och myste ganska länge, Zsandor bäddade ner sig på olika torra gräsfläckar med sin leksak och njöt som sjutton av den varma solen.

image534
På kalhygget var det lite svårt att gå men det luktade gott (även av rådjursspår)

image535
Soldyrkande hund med sin favoritleksak

---

Idag söndag hade jag och Zsandor första passet inbokat hos hundpsykologen Lena på Hundens Hus i Sundsvall. Det vi ska träna på är hans beteende mot/syn på andra hundar, målet är att han ska kunna strunta i andra hundar, främst lös men även i koppel, så han ska kunna vara lös utan problem och inte känna osäkerhet vid hundmöten överhuvudtaget, eftersom han inte ska behöva ta något ansvar.
Vi satt och pratade först och jag fick berätta om Zsandor lite generellt och det finns ju en hel del... men här ska vi som sagt inrikta oss på inställningen till andra hundar och andra problem som ev. skulle kunna tränas på får vänta. Men vi fick ändå en del tips på hur vi ska göra i situationer där Zsandor kan bli trängd osv., både träningstips (de mesta har jag både hört och använt mig av men ändå), och direkt råd om att han honom innanför galler ex. när man har gäster så att både han, vi och gästerna ska kunna slappna av (givetvis ska han då vara helt ifred), samt att inte ha honom tillsammans med andra hundarn inomhus eftersom han upplever det som obehagligt. Pga av hans oerhört känsliga kroppszon var hon lite inne på att han kanske hade ont, men det har vi kollat förr och eftersom det har varit så många år så är det nog inte så stor risk, däremot tyckte hon att han går lite konstigt med ena bakbenet så det ska jag ha koll på, men det kan ju vara en liten sträckning eller nåt bara för han verkar ju inte ha ont.

Nåja, vi ska börja med att träna på enkla kontaktövningar för att förstärka ledarskapet, det enda nya i vardagslydnad är att han ska be om tillåtelse innan han går in och ut genom dörrar, annars är det mest att jag ska vara lite mer noggrann med att han ber om tillåtelse för mat, godis m.m. samt träna mer på vanliga kontaktövningar som han redan visserligen är jättebra på men som ändå är bra för att bygga en bra grund för att förstärka ledarskapet. Vi fick flera tips på nya övningar och övningar man kan göra ute vid hundmöten, samt en lektion i hur man egentligen ska bete sig på hundmöten men som 99.9% av hundägarna gör ändå, nämligen att inte gå rakt fram mot så hundarna kan stirra ut varandra. 
Ska även träna mer på positiv förbudsträning, även där var han (och jag!) jätteduktiga på träningen, men ju mer träning desto bättre. Nästa gång som äger rum om en dryg vecka ska hennes hund/ar vara med och så ska vi träna med störningar, ser fram emot det!
Vi var båda väldigt nöjda efteråt, Zsandor var dödstrött efter 1½ timmes träning i ny miljö med en ny människa, på slutet la han sig på mattan och rullade sig lite så han trivdes nog rätt bra. Och jag önskar jag hade en sån lokal. jättestor med "heltäckningsmatta", tänk vad kul man skulle kunna ha där! Jag är stolt över Zsandor för han var så duktig på övningarna och vi fick beröm för olika övningar vi tränat på, att han är så bra på ögonkontakt osv. samt att han är så lättlärd! Zsandor fick även höra att han har ovanligt snälla och kloka ögon :-)

Kommentarer
Postat av: Malinbayad

"Spännande" med sådana här "proffsträningar" tycker jag. Att kunna få bra tips, idéer och en massa som man tänker lite extra på.

Du, han HAR snälla och kloka ögon!!!

Lycka till nu och du kommer väl ihåg att berätta här hur det går inför och på nästa träff! =)

2008-04-06 @ 20:45:14
URL: http://malinbayard.blogg.se
Postat av: Tessan (Pepsis matte)

Vad roligt med träningen! Synd bara att det inte blev någon grupp... för det var väl därför det blev privatträning antar jag?

Ni är jätteduktiga!
Jag skulle vilja gå smma kurs med Pepsi!

2008-04-07 @ 08:16:53
URL: http://danstanten.blogg.se/pepsismatte
Postat av: Chamomilla

Hejhej!
Kan du inte ge en stackars trött hundägare lite tips på hur man ska bete sej vid hundmöten egentligen? Piek har en tendens att blåsa upp sej och börja skälla så fasligt.

2008-04-15 @ 11:38:13
URL: http://www.chamomilla.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0