Zsandor på björnspaning

Har varit i Övik i helgen igen, börjar bli en vana nu känns det som (fast nu kommer det dröja några veckor), men nu blev det en kort helg, bara två dygn sammanlagt. På lördagen gick vi i skogen i Svedjeholmen, det blev ett riktigt äventyr... det började med att vi såg en huggorm på vägen, Zsandor var på väg fram för att kolla men jag fick stopp på honom. Efter det grubblade jag en stund på hur dumt det är med huggormar och hundar i kombination. Jag har visserligen cortisontabletter i väskan men skulle han bli biten långt in i skogen är det ju ändå panik - då ska jag bära honom (18 kg) till närmsta bil eller bilväg och då är det bråttom. Det skulle vara en mardröm.

image586

När vi gått förbi småtjärnarna och var ute på den stora myren bredvid Höga Kusten-leden fick vi annat att tänka på. Zsandor var nämligen borta. Det är väldigt sällsynt nuförtiden att han försvinner och är borta en längre stund, Kristofer såg honom dock i kikaren längre ut på myren så vi började gå ditåt. Och förstod snart varför han inte kommit tillbaka, han hade nämligen hittat ett älgkadaver som han gnagde lite på. Toppen tillfälle för träning blir det ju så vi berömde honom för att han varit duktig och hittat en skatt, sedan började vi kika runt lite medan Zsandor nöjt stod och gnagde på nåt äckligt ben. Det var inte bara en död älg, utan det var verkligen kvarlevor av en död älg, fanns inget kvar. Bara skelett, lite tänder och hud. Till och med huvudet var uppätet och delarna låg utspritt lite här och var. Jag började såklart spana på marken runt omkring och där fanns det, massor av det... det förstår säkert vad som kommer näst: jo björnspillning. Säkert tio olika högar, de flesta torkade men en var färsk med gamla bär i. Vi fotade lite, sen fick Zsandor koppel på sig och vi fortsatte. Plötsligt var huggormen inte lika närvarande längre...

En liten bit bort på stigen såg jag björnspår, en ganska lång bit kunde man skönja spår så björnen hade nog gått samma väg som vi gick. På andra sidan Vitsjöberget hittade vi en utgrävd myrstack med fler högar spillning. Så nu är det ingen tvekan längre, vi har björn uppe i Svedjeholmen. Den hög jag hittade i höstas låg bakom Vitsjöberget, men den här gången var det väldigt nära friluftsområdet där många rör sig, för att inte tala om väldigt nära Höga Kusten-leden...

image584

Det inträffade fler spännande saker på promenaden, vi såg tranor och en örn, möjligen kungsörn! Vid Vitsjön pausade vi lite och Zsandor fick bada lite i sjön (hämta leksak i vattnet med andra ord). Vi var hemma igen efter ca 5 timmar och då var vi nöjda alla tre efter dagens spännande promenad!

image585

---

På söndagen blev det inte lika kul för Zsandor, matte var upptagen så det blev "bara" en promenad på 1½ timme på eftermiddagen, men han verkade nöjd ändå. Idag blev det ännu en kortis på 1½ timme eftersom matte inte har nån ork och måste baka bröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0