Zsandor har blivit gårdshund!

Bättre sent än aldrig: här kommer en bild på Zsandors nya bostad, staketet är nybyggt för hans skull! Ska försöka komma upp med fler bilder av tomten, gårdsbygganderna osv. men denna var den enda jag hade i mobilen:


Huset ligger ute på landet, en liten grusväg som går ner från ”stora” vägen så vi bor helt avskilt, närmsta grannarna har sitt hus som sommarstuga. Tomten är knappt 2500 kvadrat och gränsar mot skogen, den har vi nu hägnat in, dels med det fina staketet och fårstängsel runt resten. Zsandor stortrivs med det nya livet som gårdshund, han springer och kollar läget, solar, går och hämtar vedpinnar och biter på, skäller på djuren i skogen (ekorrar, älg och rådjur har vi sett än så länge) och på enstaka människor som går förbi (mest grannar och deras bekanta) och ibland har han ingen lust alls att gå ut på promenader, han tycks tänka att det är onödigt att gå iväg när tomten räcker så bra. Det roliga är att om grinden är öppen så går han inte gärna ut om inte vi går ut, och tillbaka från promenad går han direkt in genom grinden och är inte alls intresserad av att gå in på grannens tomt tex.

En annan rolig nyhet är att vi har köpt höns! Vi har sju stycken, varav tre kycklingar, av raserna Kochin och Dvärg Kochin. Vi hade redan ett passande hönshus och behövde ”bara” bygga till en hönsgård, förra fredagen hämtade vi hem kacklisarna. Zsandor var helt hysterisk i början, försökte ta sig in till dem, ylade och skrek när vi var där inne. Men nu har han lugnat ner sig, insett att det ”bara” är fåglar och alltså inget av intresse för honom.  Nu är han rätt ointresserad, står gärna och tittar när vi är där inne men går inte dit på egen hand. Fördelen med hans hyperintresse från början var att han hjälpte oss upptäcka eventuella svagheter där räven skulle kunna ta sig in…

Måste erkänna att vi blivit lite lata, har inte lika bråttom ut till skogen längre när vi är lediga, på kvällar och helger. Större delen av första semesterveckan gick åt till att bygga staket och sätta upp stängsel, och på kvällarna går vi gärna och pysslar hemma på tomten. Men vi försöker komma ut på långpromenader så ofta vi orkar, skillnaden är ju bara att nu behöver vi inte åka ut till skogen för att uppleva natur och stillhet, nu har vi det utanför dörren!

Hände en spännande grej för ett par veckor sedan, vi var ute i skogen och gick på ett nytt ställe. Först träffade vi en älg som Zsandor jagade fram ur skogen, det var spännande och ovanligt nog! Sen såg jag Zsandor stå och nosa på vad som såg ut som en trädstam, bara det att han viftade på svansen och reste ragg. Sen morrade trädstammen till och jag såg att det var en grävling! De stod och nosade på varandra nos mot nos flera sekunder innan grävlingen surnade till. Den travade lugnt iväg och stannade en bit bort och spanande, sen sprang den vidare. Med Zsandor efter. Som tur var återkom han efter en stund. Det var en häftig upplevelse, första gången jag såg en grävling i det fria var det också! Fick veta för några dagar sedan att en familj sett en björnhona med ungar alldeles där i närheten, bara några km från där vi bor. Fast den slipper vi helst möta! 

Nu ska Mysan bo hos oss i tre veckor medan mina föräldrar är ute med husvagnen, hon är ju en gårdshund så hon älskade vår lilla "gård" från första början. Zsandor verkar acceptera henne bättre här också, större ytor både inne och ute så han blir inte lika nervös och trängd om hon kommer nära. Han blev förstås superlycklig när de kom i lördags, han och My sprang en lång stund och jagade varandra.

Trackback
RSS 2.0